Traian Băsescu, obligat să îl susțină pe Cristian Diaconescu în lupta cu Elena Udrea pentru Palatul Cotroceni

Partidul Mișcarea Populară a desemnat-o marți pe Elena Udrea prezidențiabil al formațiunii. Conform legii însă, candidatul partidului prezidențial nu poate fi susținut tocmai de președintele Traian Băsescu în cursa pentru Cotroceni.

Băsescu și-a oferit susținerea pentru candidatura lui Diaconescu

Președintele Traian Băsescu a semnat pentru susținerea candidaturii lui Cristian Diaconescu în cursa pentru Cotroceni, pe vremea când acesta era prezidențiabilul PMP. Șeful statului a fost chiar primul susținător care a semnat pentru candidatura lui Diaconescu, potrivit celor spuse de fostul consilier prezidențial.

"Am avut o discuţie cu preşedintele, de rutină. Am vorbit despre probleme de politică internă, de politică externă, în special despre criza din Ucraina. I-am solicitat să-mi facă onoarea de a semna primul pe lista mea de susţinători pentru candidatura în alegerile prezidenţiale. A făcut-o, cu toate datele de rigoare, care trebuie consemnate", a declarat Cristian Diaconescu pe 28 iulie, potrivit Mediafax.

"Un alegător poate susține un singur candidat"

Legea prevede că, odată ce a semnat pentru susținerea unei candidaturi, un alegător nu poate susține alt prezidențiabil. În aceste condiții, Traian Băsescu nu poate semna pentru susținerea candidaturii Elenei Udrea în cursa pentru Cotroceni.

Iată ce spune Articolul 4 din Legea Nr. 370 din 2004 pentru alegerea Preşedintelui României:

(1) La alegerile pentru Preşedintele României se pot prezenta candidaţi propuşi de partide politice sau alianţe politice, constituite potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, cu completările ulterioare, precum şi candidaţi independenţi. Partidele şi alianţele politice pot propune numai câte un singur candidat. Partidele membre ale unei alianţe politice care propune un candidat nu pot propune şi candidaţi în mod separat.

(2) Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine un singur candidat.

Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu va susține prezidențiabilul PMP doar la nivel declarativ sau, cu semnătura de susținere oferită lui Cristi Diaconescu, șeful statului va rămâne consecvent și va continua să-și susțină fostul consilier.

Vezi și: Elena Udrea vorbește despre o întâlnire cu Traian Băsescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel