Traian Băsescu, muzeu al comunismului. Ce spune ministrul Ionuț Vulpescu

La sfârșitul anului 2014, Traian Băsescu s-a plâns că nu a reușit să convingă pe nimeni să organizeze un "muzeu al comunismului" la Palatul Parlamentului.

În România există o instituție care păstrează ceea ce trebuie să constituie un memento pentru noi toți. Și anume, memoria represiunii comuniste. Este vorba de Memorialul Sighet, organizat de Ana Blandiana și Romulus Rusan.

Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu a vorbit despre acest subiect la DC News Live.

"Acum nu știu dacă și în materie de comunism Traian Băsescu este un etalon. Are o oarecare expertiză.... Există un astfel de muzeu la Sighet. Eu nu îmi amintesc ca domnia sa să fi mers acolo", a zis Ionuț Vulpescu la DC News Live.

"Pe de altă parte, este o discuție interesantă care va trebui să-și găsească o concretizare. În mai multe țări, există muzee ale vieții cotidiene în comunism. Să vezi cum se trăia, să vezi ce se citea, să vezi ce vestimentație era. Practic, lucruri care spun ceva despre o lume din comunism. Orice formă de prevervare a memoriei recente sau îndepărtate este foarte bună", a adăugat Ionuț Vulpescu.

Ce spunea Traian Băsescu

Traian Băsescu declara, la Congresul PNŢCD, că este nevoie şi că nimeni nu a găsit resurse pentru înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Palatul Parlamentului, în care să fie prezentate, de exemplu, documentele care au stau la baza procesului împotriva torţionarului Vişinescu.

"Niciunul din diriguitorii Parlamentului României nu au găsit resurse să pună la dispoziţie, în Parlament, un spaţiu pentru aşa ceva (n.r. pentru un muzeu al comunismului). Sigur, avem Sighetul, avem multe alte elemente, dar ar fi fost extrem de important ca în Casa Poporului să existe un astfel de muzeu al comunismului în care documente care astăzi stau la baza inclusiv a procesului îndreptat împotriva torţionarului Vişinescu, spre exemplu, ar fi putut fi prezentate opiniei publice", declara fostul președinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel