Traian Băsescu, moștenire în serviciile secrete. Mugur Ciuvică: Nesimțire și ipocrizie maxime

Președintele Traian Băsescu a făcut, miercuri seară, declarații halucinante despre modul în care serviciile secrete controlează politicul. Președintele a spus că va lăsa moștenire o notiță prin care viitorul președinte să controleze serviciile pe care el le-a făcut puternice. Mugur Ciuvică l-a taxat dur, într-un comentariu pentru DC NEWS. 

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu s-ar fi ajuns la scandalul Victor Ponta, ofițer acoperit SIE, dacă "am fi avut un control parlamentar corect". Face, însă, afirmații extrem de grave: "controlul e foarte slab, aș îndrăzni să spun că pare a fi invers". Concret, președintele Traian Băsescu susține că serviciile secrete par să controleze Parlamentul. 

Guvernul, controlat de servicii?

Președintele lasă și o moștenire: "imediat după alegeri să se găsească o formulă prin care serviciile să fie ceea ce trebuie să fie, instrumente pentru adoptarea deciziilor politice corecte și nu cumva să ajungem la situația în care serviciile să poata controla un guvern, o comisie". Traian Băsescu a susținut că în prezent "soluțiile de control asupra serviciilor sunt mult prea slabe față de forța pe care serviciile o au".

Abuzuri ale SIE

Traian Băsescu a punctat două "abuzuri": implicarea politică a SIE prin Teodor Meleșcanu în ceea ce privește apartenența lui Victor Ponta la SIE și pensionarea în cadrul serviciilor de informații, "așezată altfel decât MApN, problemă în care "tata-socru a fost deplin implicat împreuna cu domnul Meleșcanu".

Traian Băsescu, directive pentru viitorul președinte

Președintele Traian Băsescu lansează un "semnal, nu de alarmă, ci legat de ce trebuie făcut": "serviciile au devenit extrem de puternice și performante și tentatia oricărui serviciu e să acapareze cât mai mult control și influență. Va trebui ca imediat după alegeri să se gandeasca un sistem mult mai complex, adaptat capacității formidabile pe care o au cele două servicii, pentru ca ele să fie controlate. Acest lucru îl voi lăsa pe notița celui care va câștiga alegerile".

Rareș Bogdan, despre foile uitate de Băsescu din DOSARUL ROȘU. "Vulpe bătrână. Nu putem să-l învingem așa"

"Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice, misiunea următoarei legislatii e să le și controleze. Trebuie prevenită orice tentație a unui șef de serviciu să intre în jocurile politice pentru că el intră cu toata forța sistemului", a conchis Traian Băsescu.

"Nesimțire maximă, ipocrizie maximă"

Mugur Ciuvică a comentat, pentru DC NEWS, că declarația președintelui este "absolut nesimțită, pentru că problema serviciilor din România este că au fost transformate de Traian Băsescu în poliție politică, așa că Traian Băsescu nu are ce moștenire să lase, pentru că sperăm cu toții că cei care vor veni după Traian Băsescu nu vor mai folosi serviciile ca poliție politică. Faptul că face teoria chibritului despre servicii e o chestie de o nesimțire maximă, ipocrizie maximă. El a folosit serviciile ca poliție politică și nu e în măsură să lase nimic moștenire nimănui". 

"Asta l-a scos din minți"

Președintele Grupului de Investigații Politice spune că declarația lui Traian Băsescu este o "răbufnire pornită și de la faptul că după zece ani în care serviciile l-au slugărit pe Băsescu și i-au îndeplinit toate ordinele, s-a întâmplat prima oară în cazul SIE cu acoperitul ca cei de la SIE să nu execute un ordin abuziv primit de la Traian Băsescu și asta l-a scos din minți. Acțiunea de insubordonare a celor de la SIE l-a supărat rău, dar și asta e o dovadă că perioada lui Băsescu trece". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel