EXCLUSIV  Traian Băsescu - Donald Trump, SURPRIZĂ TOTALĂ în politică

În octombrie, la Bucureşti, a avut loc o dezbatere despre jurnalism, moderată de Samuel Burke și Liz Claman de la CNN, respectiv Fox Business. Pornind de la dezbatere, s-a ajuns la o discuţie axată în jurul tehnicilor folosite de Donald Trump în ceea ce priveşte comunicarea cu presa.

Preşedintele american personifică adversarul. Nu discută la modul general, cum se întâmplă de obicei, nu spune presa lansează fake news, ci pune punctul pe „i", mutând discuţia în planul personal. Mai exact, oferă numele jurnalistului, precum şi al instituţiei media la care lucrează.

În acest context, jurnalistul Val Vâlcu face o observaţie interesantă, spunând că preşedintele american s-a inspirat din România. Sursa inspiraţiei? Nimeni altul decât Traian Băsescu.

„Nu cred că s-a uitat Donald Trump la noi, însă este posibil ca oameni din echipa sa, fie consultanţi, fie persoane care trebuie să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume, să fi văzut că Traian Băsescu a fost un model de succes şi să se fi gândit că această tehnică i se potriveşte şi lui Trump", spune ziaristul. „În loc să demonteze fiecare acuzaţie care i se aducea, Băsescu a delegitimat presa", explică Val Vâlcu. Mai exact, fostul preşedinte arăta cu degetul spre jurnalişti, adresându-se personal, o tehnică pe care o foloseşte şi Trump.

Geniu pe Twitter

Twitter, reţeaua socială prin care poţi trimite mesaje, având posibilitatea unui feedback rapid, are o limită de 140 de caractere pentru fiecare mesaj transmis. După unii, un aspect benefic, după alţii, un dezavantaj. Acest detaliu important l-a avantajat pe Donald Trump.

„Preşedintele american este un geniu pe Twitter", punctează jurnalistul Val Vâlcu. Şi Traian Băsescu folosea „Twitter". Mai exact, „în discursurile sale strecura mesaje scurte, unele intens emoţionale, altele amuzante, mesaje care deveneau magnet pentru presă (n.r. sloganul „RAFO – JAFO", când Băsescu a „promovat" rafinăria Oneşti de la „Jafo" la „Rafo"). Fiind foarte apropiate de lozinci, mesajele erau imediat reproduse. Exact acest lucru face Trump pe Twitter", explică ziaristul.

De la alegerea sa, preşedintele american şi-a dezvăluit obiectivele prin mesaje publicate pe Twitter. Trump a scris de 470 de ori de pe contul @realDonaldTrump Twitter, în primele 99 de zile la Casa Albă, conform unei analize ABC News. Acesta a făcut referire la Rusia de 25 de ori, făcând aluzie la predecesorul său Barack Obama de 16 ori, iar la reforma ObamaCare, de zece, potrivit analizei citate. Preşedintele SUA a vizat şi mass-media de cel puţin 65 de ori, cele mai multe mesaje fiind scrise în timp ce se afla în biroul său. De asemenea, s-a adresat direct jurnaliştilor de 32 de ori.

[citeste si]

Nou mandat

„Noi am mai văzut filmul acesta. Războiul presei democrate cu Trump nu pare să-l afecteze, dimpotrivă, i-a asigurat un mandat. Şi, dacă analizăm parcursul lui Traian Băsescu, este posibil să-l ia şi pe al doilea", a concluzionat jurnalistul Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel