Traian Băsescu definește "SISTEMUL"

Fostul președinte Traian Băsescu definește, într-o postare recentă pe Facebook, ce înseamnă "sistemul" și cine sunt cei care fac parte din el, subliniind faptul că toate ţările democratice au această "coloană vertebrală a statului care se menţine indiferent care sunt schimbările politice". 

"Ce înseamnă "sistemul"? 

Foarte mulţi vorbesc despre "sistem", dar nu-l definesc. Voi încerca eu s-o fac, dar, azi, doar la un mod absolut general.
Mulţi îi aşază în "sistem" pe politicieni. Foarte greşit. Politicienii nu sunt niciodată asimilaţi de "sistem", pentru că, pur şi simplu, ei sunt trecători. Politicienii stau în funcţii maxim 4 ani şi pleacă. Singurul lucru pe care uneori politicieni foarte puternici reuşesc să-l facă este să strunească vremelnic "sistemul", să-l orienteze vremelnic către realizarea obiectivelor lor publice. Dar, imediat ce omul politic pleacă din funcţie, "sistemul" va reveni pe propria-i direcţie .

„Sistemul" este format din cei care stau în cea mai mare parte a vieţii lor profesionale în funcţii importante şi foarte importante din aparatul bugetar de stat. De regulă, sunt oameni cu referinţe profesionale bune.

„Sistemul" este format din: ofiţeri importanţi din serviciile de informaţii, judecători de pe toate treptele justiţiei (tribunale, curţi de apel, ICCJ), procurori din parchetele de pe lângă tribunale, curţi de apel şi ICCJ, ofiţeri superiori şi generali din Ministerul de Interne, ofiţeri şi generali din MApN, profesori universitari şi funcţionari din ministere şi agenţii guvernamentale bine aşezaţi pe funcţii de directori, şefi de serviciu, şefi de birouri. În multe situaţii, membrii "sistemului" îşi angajează soţiile, copiii şi alţi apropiaţi în instituţiile pe care le conduc.

Vă pot spune că, în măsura în care am putut, la un moment dat, am adus oameni pe care i-am numit în funcții importante din țară. Din păcate, au fost rapid înghițiți de "sistem", au intrat în cadența și în obiectivele "sistemului" și au uitat rapid ce au promis în discuția cu mine înainte de a fi numiți.

Marele talent al "sistemului" este acela de a folosi oamenii politici pentru ca, printre legile şi hotărârile necesare ţării, să promoveze şi acte normative care să-i protejeze interesele şi avantajele.

Toate ţările democratice au ceea ce se numeşte un "sistem", o coloană vertebrală a statului care se menţine indiferent care sunt schimbările politice. Problema este dacă "sistemul" este în primul rând loial ţării sau este loial în primul rând lui însuşi.

În ce ne priveşte, din păcate, avem un "sistem" loial în primul rând lui însuşi.
Iar, dacă vreţi să vedeţi o sinteză a sistemului, vedeţi lista "academicienilor" cu indemnizaţii viagere de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale", este mesajul postat, joi seară, de fostul președinte Traian Băsescu pe pagina sa de socializare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel