Băsescu: Fac apel la băsiști să meargă la vot

Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că "membrii Guvernului şi Ministerul de Externe încearcă să obstrucţioneze cetăţenii din străinătate" să îşi exercite dreptul la vot. Preşedintele a precizat şi că actualul ministru al MAE, Teodor Meleşcanu, continuă politica dusă de Corlăţean. 

De asemenea, Traian Băsescu l-a amenințat pe Victor Ponta cu un filmuleț și i-a îndemnat pe "băsiști" să meargă la vot pentru a scăpa România de demagogi.

DC News a transmis în format LIVE TEXT declarațiile lui Traian Băsescu:

- Peste câteva ore se încheie campania pe care și eu am urmărit-o cu interes. Probabil că la mine a existat un interes suplimentar pt că după 10 ani voi preda ștafeta funcției.

- Mergeți la vot, indiferent unde veți afla, în țară sau în străinătate. În România, votul nu e obligatoriu, dar în acest moment se trece într-o altă etapă și ar fi rău pt viitorul țării dacă românii - indiferent unde s-ar afla - nu ar face efortul ca să meargă la vot. O mențiune specială facă pt românii din diaspora: ei au mai avut o importanță capitală în continuarea proceselor de morderniare a Ro în 2009. De aceea, ca om care a resimțit solidaritatea celor din diaspora, îi rog în mod special să meargă la vot. Știu că e un efort suplimentar pentru ei pentru că secțiile de votare sunt la distanțe mari. Știu că le cer cheltuieli. Este esențial să meargă la vot.

- În ceea ce privește campania electorală... până la urmă se finalizează teoretic astăzi, la ora 24.00, dar în fapt, tot acest zbucium al spectrului politic, al oamenilor din partide, al cetățenilor simpli dina ceastă campanie se finalizează duminică prin exercitatea dreptului suveran al românilor de a vota. Din acest punct de evdere, aș face observația asupra căreia așez toată respnsabilitatea președintelui României că a fost evident faptul că membrii Guvernul și MAE încearcă so obstrucționeze votul celor din diaspora. Avem și câteva elemente foarte clare din care rezultă încercarea de obstracționare a votului: comunicatul de ieri al MAE al Germaniei care a demontat afirmațiile făcute de Ponta că nu se pot înființa noi secții de votare. Germania nu interzice inființarea unor noi secții de votare pe terioriul ei, dacă există cerere.

- Am constat că speranța mea la numirea dl Meleșcanu în funcția de ministru de externe a fost una deșartă. Meleșcanu a continuat poziția incorectă a precedesorului său, încercând să demonstreze ceea ce nu se poate demonstra că nu pot organiza alte secții de votare decât cele din primul tur. Este o minciună. Aveau atât interpretarea art. 54 de către BEC, cât și ordonața de rugență prin care constatând deficienețele de la primul tur puteau să înființezte noi secții de votare. Comisia de la Venenția nu interzice apariția unor acte normative cu șase luni înainte de alegeri dacă acestea ar ajuta alegerile. Din păcate, Guvernul a mințit.

- Dincolo de exemplul legat de Germania, sunt scrisori de la primari din Spania și Italia care pun la dispoziție spații pt organizarea turului doi al alegerilor. E clar că Guvernul nu a vrut să îi lase pe români să își exercite dreptul de a vota.

- De aceea, îi chem pe românii din diaspora să nu se uite la distanțe pt că ei au aici copii și părinții lor și se vor întoarce aici când România le va oferi condiții de trai. E important ca dincolo de distanțe să aibă în vedere că duminică discutăm despre viitorul României.

- Am informații că sunt partide care au decis să nu își trimită reprez în secțiile de votare pentru a se puatea întârzia viteza la vot. Fac un apel ca partidele să-și trimită reprezentanții în secțiile din străinătate.

- M-am adresat BEC, dar și Guvernului și MAE cerând gâsirea unor soluții pt ca în turul doi să se înființeze noi secții de votare. Am primit răspuns și e clar că BEC a permis MAE să înființeze noi secții pt turul doi. De fapt, BEC nu are voie să spună să se facă noi secții de votare pt că articolul 12 stabiliește cine are oblgiația să decină nr de secții, dar BEC interpretează corect și în favoarea electoratului art 54 din elega 370 și spune că este obligatorie menținerea secțiilor de votare pt turul doi acolo unde sunt liste permanente, iar liste permanente avem numai în țară. În diaspora, nu sunt decăt liste suplimentare. 

- Sigur, MAE și Guvernul au avut o interpretare care obstrucționeză. Din acest motiv, vor vota mai puțini oameni.

- Eu îi rog pe românii din diaspora ca duminică să facă sacrificiul să meargă la vot pentru că sunt momente în care toți avem obligația să facem un sacrificiu pentru țară. Eu nu le spun cum să voteze, dar îi rog să voteze oricât de greu le-ar fi. 

- Aș încerca un drept la replică pt că nu aș vrea ca românii să meargă la vot cu propaganda unuia dintre candidați și să creadă că e adevărat.

- Încep cu chestiunile personale. În această campanie, în mod repetat, atât Ponta, cât și politicieni din PSD au făcut amenințări.... că merg la pușcărie sau că nu îmi dau nu știu ce casă. Vreau să dau un răspuns scurt și sec. Legat de pușcărie: sunt amenințări specifice anilor 50. Pot să-l asigur pe Ponta că în toate activitatea mea nu va găsi încălcări de lege. În ceea ce privește mult discutat casă, nu am cerut nicio locuință anume. Nu am cerut decât aplicarea legii, iar dacă Ponta nu vrea să aplice legea, e problema lui. Nu stau cu căciula în mână la un plagiator. Apropos de jignile pe care mie le-a adresat în campanie. Îmi mențin punctul de vedere. Când e față în față cu mine, e ca un pisicuț, dar la tv devine erou. După ce vom face transcriptul acesti declarații, veți găsi pe FB meu un filmuleț să vedem cu e pisicuțul.

- Hai să vedem ce a însemnat regimul Băsescu. Azi văd un tandem Ponta-Tăriceanu. Eu mi-am început primul mandat în decembrie 2004 și îl voi termina în 2014. Haideți să vedem ce s-a întâmplat în regim odios. Din 2012-dec 2014, prim-ministru e Ponta. Tăriceanu și Ponta au fost premieri șapte ani. Am luptat să apară ANI, poate își mai aduce aminte Tăriceanu că trei luni a reuzat să dea drumul la documentul prin care să funcționeze ANI. În condițiile în care nu am negociat cu ei justiția, sigur că li se pare un regim odios. Rețineți. Așa numitul regim Băsescu înseamnă 7 ani cu Tăriceanu și Ponta premieri. Nu știu dacă li se mai pare odios regimul.

- Aceşti 10 ani cu mine preşedinte înseamnă 7 ani cu ei premieri şi un an cu PSD-ul la guvernare. Au condus 8 ani. A trebuit să vină un Guvern cu Emil Boc care să refacă echilibrele macro-economice

- Mi-am făcut campania din 2009 cu 2 zile de salarii tăiate pt că nu aveam bani, nu pt că a fost cineva care să nu plătească drepturile oamenilor. Au fost urmările dezastrului guvernării lui Tăriceanu.

- Tăriceanu, un fel de Agamiță Dandanache.

- Astăzi Tăriceanu se pupă cu Ponta. Ponta să zică mersi că i-a lăsat Boc o țară echilibrată.

- Îi chem pe băsiști să vină duminică la vot să le dea o lecție. Îl atenționez pe Ponta. Să nu se bucure de ura pe care o răspândește, atât el, cât și oamenii lui şi televiziunile care îl deservesc. Ei ar vrea ca ţara să fie ca în 2004. Responsabilitatea românilor, responsabilitatea băsiștilor e să vină la vot și să nu lase țara pe mâna unor corupți. Fac apel la români să vină la vot să nu lase țara pe mâna demagogilor. 

știre în curs de actualizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel