Traian Băsescu, atac la Codruța Kovesi: Liderii Justiției se cred un fel de dumnezei

Traian Băsescu spune  că procurorii nu trebuie să-şi facă "un titlu de glorie din a-și pune scalpuri politice la cingătoare", așa cum  niciun politician corupt nu trebuie menajat şi trebuie făcut să răspundă pentru faptele sale. Fostul preşedinte a calificat afirmaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, legată de faptul că procurorii anticorupţie vor aresta şi o mie de persoane, dacă acestea încalcă legea, drept o "aroganţă".

Traian Băsescu a declarat că, în lumina ultimelor dosare răsunătoare instrumentate de DNA, este nevoie de "garanţia" că procurorii nu încearcă să transforme justiţia în "festival" şi să îşi treacă în palmares nume grele pentru gloria personală. "Nu poți să umilești un om, să-l pui să defileze în cătușe în fața presei dinainte chemate. Trebuie să avem garanția că nu avem procurori care își fac un titlu de glorie din a-și pune scalpuri politice la cingătoare. Niciun politician corupt nu trebuie menajat, niciun politician care a modificat probe necesare justiției nu trebuie să scape de închisoare (...) Nu trebuie să avem o justiției discreționară. Trebuie să avem o justiție sobră, care să impresioneze omul, nu o justiție de festival. Nu vreau să aud din gura unui demnitar al Justiției: dacă este nevoie, arestăm o mie! Această aroganță nu face bine justiției", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Citește și: Băsescu cere întâlnire cu șefii din Justiție pe care i-a numit

Fostul preşedinte a subliniat că procurorii nu respectă procedurile şi prevederile legale: "Vă dau un exemplu foarte simplu, trăit pe pielea mea. Ştiţi de povestea cu punerea sub sechestru a terenului de la Nana. Conform Codului Penal trebuia să existe un proces verbal de punere sub sechestru pe care să-l semneze şi proprietarul. Parchetul n-a dat doi bani pe această prevedere legală, a ordonat sechestrul, l-a înregistrat la Cartea Funciară, judecătorul n-a îndrăznit să-i spună procurorului că trebuie proces-verbal de sechestru. Sunt lucruri trăite pe pielea mea şi încep să înţeleg de ce foarte mulţi oameni spun că au probleme cu justiţia. A început să funcţioneze un soi de discreţionarism în interiorul sistemului şi acest lucru nu este bun, pentru că nu vom construi o justiţie credibilă. Noi privim justiţia prin spectacolul de lumini pe care-l avem în faţa DNA, cu care nu sunt de acord".

"La mine şocul s-a declanşat la bilanţul DNA, prin formularea «noi suntem pe aceeaşi baricadă: procurori şi judecători, în lupta împotriva corupţiei». Dacă am ajuns să gândim că procurorul şi judecătorul sunt pe aceeaşi baricadă, fie şi în lupta anticorupţie, nu mai avem justiţie", a punctat Traian Băsescu.

Rugat să comenteze poziţia şefei DNA privind necesitatea desfiinţării imunităii parlamentarilor, Traian Băsescu a spus: "Ca om politic, sunt de acord ca un ticalos care modifica probe, fie el senator, deputat sau ministru, daca inseli justitia trebuie sa fii arestat, fara sa-i mai dea nici Tariceanu, nici Senatul vreun aviz. Un om care, prin modificarea probelor, incearca sa insele justitia, n-are de ce sa primeasca protectie de la Parlament. Cum, daca va aduceti aminte, a fost un caz Boldea... De asemenea, un om care a vrut sa se sustraga urmaririi penale, iarasi, nu are de ce sa primeasca protectie din partea Parlamentului. Deci, aici, trebuie umblat undeva, in Constitutie, in legi, in modul de interpretare a literei si spiritului Constitutiei".

Citește și: Bogdan Chirieac: Traian Băsescu are o mare problemă

"In schimb, un tip de imunitate trebuie sa ramana. Va dau un exemplu: Ponta nu merge intr-o emisiune sau undeva fara sa spuna 'Basescu trebuie sa mearga in puscarie'. Este parerea lui. Este opusul a ceea ce discutam in cazul Sova, spre exemplu, care este acuzat ca a falsificat probe. In opinia mea, trebuie sa ramana indiscutabil imunitatea pentru declaratii si pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu numai in Parlament, ci si in spatiul public. Esti om politic, ai dreptul si chiar esti obligat sa ai puncte de vedere la adresa oponentilor politici si sa fii protejat. In schimb, daca discutam despre infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de protectie din partea Parlamentului", a adăugat fostul preşedinte.

Traian Băsescu nu este însă de acord cu o ridicare totală a imunităţii. "Stiti cum mi se pare? Uitati, cand deschizi gura sa spui ceva despre justitie, vei vedea cativa lideri ai justitiei care imediat tipa si vor sa mearga la Ispectia Judiciara sa li se apere prestigiul. N-ai voie sa ai pareri despre justitie, desi in justitie sunt destule lucruri care sunt departe de a fi ce trebuie. Dar tentatia liderilor justitiei, fie ca vorbim de Inalta Curte de Casatie, de Parchetul General, de DNA, este sa nu miste nimeni in front, nimeni nu are voie sa vobeasca. Ei au devenit un soi de dumnezei ai natiunii, care dau lectii la toti si se ocupa mai mult cu a inabusi orice forma de dezbatere la nivel politic despre justitie", a punctat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel