EXCLUSIV  Totul despre cel mai mare beneficiar al fondurilor europene. ”Mișcarea inteligentă” a unui premier care a profitat de scăparea legii / video

Tomas Zdechovsky
Tomas Zdechovsky

Eurodeputatul Tomas Zdechovsky a spus, în emisiunea ”Din culisele Europei", realizată de către Claudia Ţapardel la DC News, cine este cel mai mare beneficiar al fondurilor europene în domeniul agriculturii.

Așadar, pentru că ai menționat această situația cu privire la conflictul de interese care îl privește pe primul ministru Andrej Babiš, vreau să te întreb mai multe despre această situație. Știu că în urmă cu câteva săptămâni am avut anunțul public al Biroului Procurorului European, cum că au decis să înceapă o investigație cu privire la acest conflict de interese și știu de asemenea că săptămâna trecută a fost votată o Rezoluție în plenul Parlamentului European cu privire la această situație a conflictului de interese în care se află primul ministru al Cehiei. Poți să ne oferi mai multe informații? Evident că avem niște informații aici, în România, dar nu am înțeles foarte bine care este situația în Cehia și vrem să înțelegem mai exact care este contextul acestui conflict de interese, pentru că este și prima situație în care un oficial guvernamental și o personalitate politică de cel mai înalt nivel este investigată de către Procurorul european”, a zis Claudia Țapardel.

”Este necesar să spunem că Andrej Babiš este cel mai bogat om din Republica Cehă”, a spus Tomas Zdechovsky, care a precizat: ”Are 230 de companii în holdingul său și majoritatea au ca obiect de activitate agricultura și industria alimentară și, de asemenea, aceste companii primesc o mulțime de bani din bugetul european. Holdingul său, grupul său de firme, este cel mai mare beneficiar al fondurilor europene pentru agricultură de la nivel european, nu din Republica Cehă!”

Fonduri europene pentru companiile sale private. E cel mai mare beneficiar al fondurilor europene destinate agriculturii de la nivel european

”Acesta este adevărul. Da, și acest om când și-a început cariera a criticat sistemul corupt, conflictul de interese și alte lucruri de acest gen. El a semnat această propunere a Comisiei Europene de luptă împotriva fraudei, a corupției, a conflictelor de interese și el este cea mai mare victimă a acestei propuneri legislative cu privire la conflictul de interese, pentru că acești oameni care se află în guvernul ceh au responsabilitatea de a aplica legea în țara mea și el este omul care a negociat toate subvențiile pentru agricultură cu oficialii de la Bruxelles și el este beneficiarul final ai acestor bani prin intermediul companiilor sale, miliarde și miliarde de euro în subvenții din bugetul european. Și aceasta este ceea ce noi, ca reprezentanți ai opoziției, am criticat încă de la început, dar el nu a vrut să răspundă acestor acuzații. El a susținut că nu se află în conflict de interese și că totul a fost o campanie de defăimare împotriva lui”, a subliniat eurodeputatul.

”Dar el nu a renunțat la poziția deținută la nivelul companiilor sale? Pentru că înțeleg că are numeroase companii private, dar în momentul în care obții funcția publică, în mod normal, ar trebui să renunți la pozițiile deținute la nivelul propriilor companii”, a intervenit Claudia Țapardel.

”El a făcut acest lucru în mod formal. În legea cehă există o anumită scăpare și nu am aplicat anumite prevederi legislative europene foarte corect. Astfel, pentru el nu a fost necesar să prezinte în mod public cine este beneficiarul final al fondurilor obținute de companii. Și el a făcut o mișcare inteligentă la acel moment, a decis să transfere companiile sale către un fond de investiții, dar a desemnat în conducerea acestui fond de investiții pe soția sa și, de asemenea, aici este un conflict de interese”, a spus Tomas Zdechovsky.

Persoana care conduce acest fond de investiții este soția sa

”Este unul dintre cei 3 membri ai bordului de conducere, iar el este omul din spate, pentru că, potrivit legii cehe, nu este necesar să publice cine este beneficiarul final. Dar mulțumită legii din Marea Britanie sau din Slovacia, unde beneficiarul final este menționat în mod clar, am văzut care este realitatea în cazul companiilor sale și acum și Comisia Europeană a decis că se află în conflict de interese și este absolut necesar ca el să returneze banii. Potrivit legii cehe el este acum în guvern, dar el și oamenii din companiile sale au decis că nu vor da banii înapoi și acum este un conflict între legea europeană și legea națională și de aceea este o dificultate în ceea ce privește interpretarea, de aceea Procurorul european a început această investigație”, a adăugat europarlamentarul.

VEZI AICI SUBIECTUL PE LARG, DAR ȘI ALTE SUBIECTE DE INTERES:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel