Tot mai multe cazuri HIV în România. Avertismentul medicilor: Dacă sunt diagnosticați din timp au speranță de viață

Tot mai multe cazuri HIV în România. Avertismentul medicilor: Dacă sunt diagnosticați din timp au speranță de viață  / Foto: Pixabay
Tot mai multe cazuri HIV în România. Avertismentul medicilor: Dacă sunt diagnosticați din timp au speranță de viață / Foto: Pixabay

Numărul românilor infectați cu HIV a crescut.

Numărul celor infectați cu HIV a crescut în România. Din cauza pandemiei COVID, tot mai multe persoane infectate au ajuns cu forme medii și severe pe mâinile medicilor din Iaşi, transmite Realitatea Plus. Multora dintre ei le-a fost teamă de spitale, mai ales în condițiile în care acestea erau pline de pacienți internați cu noul coronavirus. 

În 2020, au fost înregistraţi 55 de pacienţi infectaţi cu HIV în regiunea Moldovei. Anul acesta, doar în primele şase luni au fost confirmate 50 de cazuri.

"Virusul HIV beneficiază de tratament, pacienții, dacă sunt diagnosticați din timp, au speranță de viață mult mai mare decât cea preconizată acum câțiva ani", spune Florin Rușu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Specialiștii îi încurajează pe pacienți  să se adreseze cât mai curând la medic pentru că pot avea o viață normală, dacă sunt diagnosticați la timp și urmează tratamentul prescris de medic.

Legătura dintre HIV, SIDA și Covid-19

Dr. Mariana Mărdărescu de la Institutul „Matei Balș” a explicat într-un interviu DC NEWS dacă există vreo diferență între infecția cu HIV și boala SIDA. Întrebată despre diferența dintre infecția cu HIV și despre boala SIDA, medicul Institutului „Matei Balș” din Capitală, dr. Mariana Mărdărescu, a explicat: „Da, este o diferență categorică. În momentul în care oricare persoană este «infectată», trece printr-o perioadă în care trebuie să se gândească că a existat un factor de risc, să ajungă către actul medical, iar în actul medical să se constate că, din punct de vedere biologic, este relativ echilibrat și nu sunt asociate”.

„De fapt, într-un anume sens seamănă cu ce se întâmplă în momentul de față cu pandemia de coronavirus. Discutăm de persoane cu așa-zisele comorbidități sau boli asociate. Ca urmare, trebuie gândit foarte bine, pentru că în momentul în care există noțiunea de factor de risc, persoana respectivă trebuie să fie testată. Testarea presupune intrarea rapidă într-un act medical și în tratament specific antiretroviral”, a mai spus medicul pentru DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel