Topul Național al Firmelor: Companiile private, creștere impresionată în România

Bianca Ştefan / 05 noi 2018 / 18:37 Salveaza PDF Comentarii
Topul Național al Firmelor
Descriere foto: Topul Național al Firmelor

Dezvoltarea mediului de afaceri privat în ultimii 25 de ani este subliniată cel mai bine de către evoluția Topului Național al Firmelor. Dacă la început se regăseau doar 759 de companii pe primele 15 locuri, în clasamentul topului realizat în 2018, numărul companiilor este regăsite pe primele 10 poziții este impresionant: 12.472.

Dacă în anul 1994, domeniile de activitate analizate pentru întocmirea Topului Național al Firmelor se rezumau doar la agricultură, construcții, servicii, comerț și industrie, în prezent, topul umărește o gamă mult mai largă de sectoare de activitate, precum: silvicultură și pescuit, cercetare, dezvoltare și high tech, turism.

Potrivit datelor CCIR, 5 companii care au obținut premiul de excelență în afaceri la prima ediție a TNF, în 1994, sunt regăsite și în clasamentul Topului Național al Firmelor din 2018: Apulum SA, Automobile Dacia SA, Rifil SA și Romexpo SA și Coca-Cola HBC România.

PIB-ul României, creștere masivă

Este de remarcat și faptul că în 1994, la prima ediție a Topului Național al Firmelor, PIB-ul României, era de aproximativ 22,6 miliarde de dolari, iar salariul mediu net de 119 de dolari, ajungând ca în 2018, PIB-UL să depășească suma de 187 de miliarde de euro, salariul mediu este de aproximativ 667 de dolari.

Aderarea la UE, rol important

Un rol important în economia din România l-a avut și aderarea țării la Uniunea Europeană. Creșterea masivă a investițiilor străine și atragerea fondurilor europene, creșterea exporturilor și zecile de miliarde trimise anual în țară de cetățenii români aflați în celelalte state membre ale Uniunii Europene au influențat în mod evident dezvoltarea economică din ultimii 11 ani. Numărul salariaților a crescut semnificativ în urma șomajului amplu din anii '90 și 2000 care a generat plecări impresionante în spațiul UE și în afara acestuia. În prezent, numărul angajaților în România este de aproximativ 4,88 de milioane.

Companiile private, creștere impresionantă

Dacă în 1994, pentru stabilirea clasamentului s-a utilizat o bază de date de 1000 companii, în anul 2018, au fost analizate 688.018 de companii, dintre care 189.962 au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național. De asemenea, dacă în anii 1990, majoritatea salariaților lucrau la stat, potrivit Eurostat, în 2017, bugetarii ajunseseră să reprezinte doar 20% din ponderea angajaților.

Internaționalizarea business-ului

În ultimii 25 de ani, exporturile au crescut de 15 ori, volumul de schimburi a crescut, de la aproximativ 8 miliarde de dolari în 1993, la peste 60 de miliarde de dolari în 2017, iar structura exporturilor s-a modificat radical.

În prezent, principalele specializări la export ale României sunt reprezentate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea de mașini și echipamente și fabricarea echipamentelor electrice.

Compania Dacia este regăsită atât în clasamentul Topului Național al Firmelor din 1994 cât și în cel din acest an, la categoria excelență în afaceri.

Cum va arăta economia românească peste încă 25 de ani

În următorii 25 de ani creșterea economică poate fi susținută de o multitudine de direcții strategice de acțiune, printre acestea regăsindu-se mai multe investiții străine, absorbția fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii de transport, deschiderea granițelor pentru specialiști și creiere din toată lumea, mai multe investiții în cercetare și digitalizare.

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26