Începând din 2016, impozitele pe locuințe cresc aproape la nivelul tuturor localităților. Turda și Tecuci sunt orașele în care consiliile locale au votat cele mai mari creșteri ale impozitelor pe locuințele persoanelor fizice (275% respectiv 150%), iar Ramnicu Vâlcea, Câlârași, Turda și Câmpina au cele mai mari creșteri ale impozitelor, daca v-ați stabilit sediul firmei acasă (creșteri de peste 1689%), scrie hotnews.ro.
Impozitul pe locuinte nu mai tine cont de calitatea proprietarului persoana fizica sau persoana juridica ci de scopul utilizarii cladirii.
Astfel, impozitele sunt structurate in 3 categorii:
- cand cladirea e folosita in scop rezidential/locuinta (cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%);
- cand e utilizata ca sediu de firma (cote de impozitare intre 0,2% si 1,3%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate, construite, achizitionate in ultimii 5 ani)
- cand imobilul e sediu de firma dar nu l-ati reevaluat in ultimii 5 ani (cota de impunere este de 2% din valoarea cladirii).
In plus, prin noul Cod fiscal apar urmatoarele majorari ale bazei impozabile pentru constructii:
1. valoarea metrului patrat de constructie in anul 2016 este de 1.000 lei/metru patrat, cu o crestere de 6,95% fata de valoarea de 935 lei/ metru patrat din anul 2015;
2. cresterea indicelui de majorare a valorii constructiei pentru masurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 fata de o valoare a indicelui aplicabila in 2015 de 1,2 cand procentul de actualizare era de 20%;
3. autoritatile locale pot majora cu pana la 50% aceste procente.
Studiul publicat de sursa citată are in vedere principalele 50 localitati ce au facut publice proiectele de hotarare pentru taxele locale aplicabile in anul 2016 deoarece nu toate aceste unitati administrative au putut sa puna in aplicare prevederea din Codul fiscal, fie din lipsa primarului, fie din lipsa Consiliului local, fie din alte cauze.
Studiul acopera impozitele pe locuinte pentru un numar de peste 7 milioane de persoane, avand ca sursa a datelor ultimul recensamant al populatiei, calculele matematice putand sa suporte modificari in functie de valoarea de piata a constructiei, daca se efectueaza reevaluari, importanta fiind tendinta. In acest sens, observam ca autoritatile locale au pastrat, in general, procentul mediu de impunere de 0,1% pentru cladirile cu destinatie locuinta, impozitand insa foarte aspru persoanele fizice ce desfasoara activitati economice cand constructiile sunt reevaluate/ dobandite in ultimii 5 ani, avand o crestere de impozitare de circa 10 ori fata de impozitul din anul curent si o crestere de impozit de circa 25 de ori daca constructiile nu sunt reevaluate/ dobandite in ultimii 5 ani.
[citeste si]
Chiar daca media de impozitare la nivel de tara se pastreaza la 0,1% din baza impozabila, cresterea de 25,85% pentru rezidential este generata de cresterea valorii metrului patrat impozitat de constructie de la 935 lei - existent in 2015 - la 1000 lei - valoare in 2016 - , respectiv majorarea articifiala a modului de determinare a suprafetei prin masurarea la exterior respectiv aplicarea unui coeficient de 1,4 (40%) in anul 2016 fata de un coeficient de 1,2 (20%) existent in anul 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News