Top 100 exportatori ai României. Paul (INACO): Prea puţine companii româneşti

Andreea Paul (INACO) a arătat că doar patru companii cu capital românesc se află în topul primilor 100 de exportatori ai României.

Doar patru companii cu capital majoritar românesc se află în topul primilor 100 de exportatori ai României, faţă de şapte anul trecut, din care două cu capital privat integral românesc, iar una este în insolvenţă, susţine Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, citând ultimele date statistice oficiale.

'E vorba despre Rompetrol Rafinare SA - activă în industria prelucrării ţiţeiului în Constanţa (locul 3), Aramis Invest SRL - producătorul de mobilă din Maramureş (locul 51), Oltchim SA - vâlcenii care fabrică alte produse chimice organice, acum în insolvenţă (locul 73) şi Compa SA - sibieni activi în fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule (locul 92). Dacă extindem lista la care ne raportăm, lucrurile nu se îmbunătăţesc semnificativ. În primii 500 de exportatori sunt 58 de companii exportatoare cu capital majoritar românesc, din care 45 cu capital 100% privat românesc. Iar în primii 1000 de exportatori regăsim 188 de companii exportatoare cu capital majoritar românesc, din care 167 cu capital 100% privat românesc', a precizat Andreea Paul, într-un comunicat remis joi Agerpres.

În scădere faţă de anul trecut

Aceasta afirmă că anul trecut în topul primelor 100 de companii exportatoare erau şapte firme cu capital majoritar românesc, din care cinci 5 companii aveau capital integral românesc.

'Aşadar, pe lângă dezechilibrul balanţei comerciale, care după datele INS pe primele 4 luni din 2018 a crescut la 3,7 miliarde de euro, se accentuează şi dezechilibrul flagrant al ponderii afacerilor româneşti în exporturi. Fondurile europene se absorb nejustificat de greoi, investiţiile lipsesc, preţurile cresc, schimbările fiscale bat record după record, dezechilibrele externe ale României se adâncesc', subliniază preşedintele INACO.

Vezi şi: Suspendare Iohannis. Stănescu: "Preşedintele, între timp, poate înţelege..."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel