Toni Neacșu îl spulberă pe Cîțu: LEGAL, NU-și poate depune candidatura la șefia PNL

Toni Neacșu, despre candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL
Toni Neacșu, despre candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL

Avocatul Adrian Toni Neacșu arată că, potrivit statutului PNL, candidatura premierului Florin Cîțu la șefia PNL nu ar fi legală. 

”Chiar și pentru cineva ca mine care disprețuiește- chiar deloc în sens peiorativ- politica, aceasta poate fi uneori amuzantă. Evident că nu am nicio treabă cu chestiunile interne ale PNL și sunt convins că vor acoperi rapid orice impediment care îl poate împiedica pe d-ul Cîțu să candideze, dar trebuie să recunosc că dificultatea juridică în care se află acesta mă amuză teribil.

Fără să fiu expert în regulile lor și accesând doar documentele publice - Statutul PNL și Regulamentul de aplicare - este o constatare simplistă pentru oricine știe să citească o normă juridică faptul că, legal, d-ul Cîțu nu își poate depune candidatura la funcția de Președinte PNL.

Domnia sa spune că și-a depus adeziunea de aderare la PNL în 10 septembrie (aproximativ, evident, pentru că am văzut că stă rău cu memoria). Ei bine, potrivit art. 118 din Statut, pentru a putea candida la președinție un membru PNL trebuie să aibă o vechime de 5 ani.

Din modul de redactare a statutului rezultă că este o condiție care trebuie îndeplinită la data depunerii candidaturii, iar nu la data desfășurării ședinței de alegere (Orice membru al partidului POATE CANDIDA la această funcţie dacă: a) are o vechime în partid de cel puţin 5 ani;).

Data intrării în partid nu este data adeziunii ci data aprobării ei în organele locale de conducere, deci data de 10 septembrie la care face referire d-ul Cîțu nu are relevanță.

În ce privește posibilitatea juridică a derogării de la vechimea minimă de 5 ani, Statul prevede (art. 117) că se poate deroga în situații excepționale de la vechimile prevăzute în regulamentul privind cariera politică (pe care eu nu l-am găsit).

Problema este că vechimea minimă de 5 ani pentru președinte este trecută în Statut, iar nu într-un Regulament, iar de la Statut, singurul document depus la instanță și care constituie un fel de Constituție a unui partid politic, nu se poate deroga decât tot prin statut iar nu prin acte juridice inferioare ca putere juridică.

Mai mult, potrivit denumirii secțiunii în care se află art. 119 (13 B. Candidatura pentru alte funcţii decât funcţia de Președinte) ar rezulta că acest regulament ar trebui să se refere doar la modul de depunere, acceptare și gestionare a celorlalte candidaturi, cu excepția celei de Președinte a partidului.

Înțeleg că deja astfel de derogări s-au dat în trecut, dar numai pentru că nu au fost contestate în justiție nu înseamnă că aveau și acoperire în "legea supremă" internă a PNL.

Recunosc că m-am amuzat teribil lecturând toate aceste norme juridice și văzând dificultatea, iarăși principială, ce să-i faci!, în care se află d-ul Cîțu, dar care va fi rapid depășită "înțelept", așa cum este mereu în politica noastră” a scris avocatul Adrian Toni Neacșu pe Facebook. 

Premierul Florin Cîțu a suplimentat astăzi ordinea de zi a BPN și a cerut, înconjurat doar de susținătorii săi, în număr de 46, derogare pentru a putea candida la șefia PNL, derogare pe care a obținut-o cu unanimitate de voturi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel