TOMAC, proiect lege privind VOTUL ELECTRONIC și PRIN CORESPONDENȚĂ

tomac
tomac

Eugen Tomac a anunţat, luni, că a iniţiat două proiecte de lege, unul privind votul electronic şi altul privind votul prin corespondenţă pentru cetăţenii din străinătate. Acesta urmează să le supună dezbaterii publice, parlamentarii care doresc să aducă amendamente putând să fie coiniţiatori.

VEZI ȘI: Articole ȘOC în presa românească: "A belit-o până la capăt" și "Cucuvea bețivă"

Eugen Tomac a precizat, la o conferinţă de presă, că cele două proiecte vor fi supuse dezbaterii publice până la începutul sesiunii viitoare astfel încât toţi parlamentarii care vor dori, să poată depune amendamente.

El a spus că, după ce a fost respins în Parlament proiectul său privind votul prin corespondenţă pe motiv că nu asigura securitatea votului cetăţenilor, a redepus acest proiect într-o varianţă îmbunătăţită.

Proiectul privind votul prin corespondenţă prevede că exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot se poate face la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului, alegerile pentru Preşedintele României şi alegerile pentru Parlamentul European de către alegătorii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Votarea prin corespondenţă se realizează prin expedierea buletinului de vot, prin intermediul serviciilor poştale, către birourile electorale ale secţiilor de votare organizate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare din circumscripţiile consulare la care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate sunt arondaţi.

Proiectul privind votul electronic prevede că votul electronic poate fi exprimat în cadrul alegerilor parlamentare, alegerilor prezidenţiale şi, respectiv, alegerilor pentru Parlamentul European şi reprezintă o posibilitate alternativă de vot, faţă de votul la urne pentru toţi cetăţenii români.

Camera Deputaţilor a respins, marţea trecută, proiectul iniţiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abţineri şi 8 voturi împotrivă.

Proiectul, iniţiat de deputaţii PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme şi Clement Negruţ, propunea introducerea votului prin corespondenţă în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, scrie Mediafax.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy