Tomac, mesaj CE: "UE va monitoriza modificarea legilor Justiţiei"

Mesajul CE este un avertisment că UE va monitoriza atent procesul de modificare a legilor Justiţiei în Parlament, susţine Eugen Tomac.

Deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP, a afirmat, miercuri, că poziţia exprimată de Comisia Europeană cu privire la modificarea legilor justiţiei reprezintă un mesaj venit într-un moment important pentru România, cel al învestirii unui nou guvern, dar şi un avertisment că UE va monitoriza atent tot acest proces derulat prin Parlamentul României.

'Este un mesaj pe care Comisia Europeană îl transmite într-un moment foarte important pentru România, pentru că asistăm la o nouă învestire de guvern. Doi, este o atenţionare foarte importantă de care trebuie să se ţină cont, mai ales că în clipa de faţă legile adoptate de către majoritatea PSD, ALDE, UDMR cu privire la funcţionarea justiţiei sunt supuse controlului constituţionalităţii', a declarat Eugen Tomac, pentru Agerpres.

Liderul PMP a adăugat că, de asemenea, declaraţia comună a lui Jean-Claude Juncker şi a lui Frans Timmermans trebuie privită ca 'un avertisment' cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în Parlament.

Transparenţă şi abordare profesionistă

'Această majoritate a anunţat că în comisia specială creată urmează să se ia în discuţie şi să se aducă o serie de modificări la legislaţia penală. Şi, cel mai probabil, aici se pune accent pe transparenţă şi pe o abordare cât se poate de profesionistă, pentru că România este în continuare sub MCV şi acest aspect nu trebuie neglijat, este, de altfel, menţionat în declaraţia transmisă de către cei doi oficiali europeni', a completat Tomac.

Preşedintele executiv al PMP a mai spus că la Comisia Europeană 'memoria instituţională este foarte puternică'.

'Şi nu a dispărut din arhive abordarea unor politicieni din vârful arcului guvernamental, care spuneau foarte tranşant şi deschis că nu vor avea toată puterea până când nu vor controla justiţia. Şi acest mesaj trebuie privit ca un avertisment că Uniunea Europeană va monitoriza destul de atent tot acest proces pe care urmează să-l parcurgă Parlamentul prin comisia specială cu privirea la modificarea legilor justiţiei', a mai declarat Tomac.

Mesajul Comisiei Europene

Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie.

'Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene', se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel