EXCLUSIV  Export resurse naturale. Toma Petcu: Produse finite-strategie economică

platforma marea neagra
platforma marea neagra

Ministrul Energiei, Toma Petcu a vorbit la DCNews Live despre posibilitatea implementării unei strategii prin care materiile prime să nu mai părăsească teritorul României, înainte de a fi transformate în produse finite. Petcu spune că un exemplu elocvent este gazul, care ar putea fi folosit pentru a produce îngrășăminte chimice. 

"Această strategie economică trebuie aplicată și cred că ar trebui să se găsească soluții ca gazul, ca materie primă să fie transformat în produs finit în teritoriul administrativ al României. În același timp există și această posibilitatea de vânzare a gazelor, că n-am fi singura țară care vinde din resursele de gaze, în condiții financiare corecte și pe o tranzacție corectă. Odată ce suntem în Uniunea Europeană, acest mecanism al sprijinului reciproc între state, prevede și acest lucru: să fie solidaritate pentru acele resurse naturale pe care un stat le deține în proporție mai mare față de altele și să dăm posibilitatea liberului schimb. Și gazul natural este este o marfă," a spus Toma Petcu pentru DCNews.

Totodată, Ministrul Energiei spune că în acest moment o mare problemă pentru producerea îngrășămintelor naturale o reprezintă combinatele, multe dintre ele fiind închise. Statul, explică Toma Petcu, nu poate interveni în această problemă.  

"Pe de altă parte, în partea de dezvoltare a economiei în zona gazelor, avem o problemă serioasă pentru că mare parte din gaze puteau fi consumate pentru a produce îngrășăminte. Din păcate, la ora actuală, cu excepția Azomureșului, nu cunosc un alt combinat care să mai producă îngrășăminte în România. Gândiți-vă că aproximativ 80 % din materia primă, atunci când produci îngrășăminte este gazul. Ar însemna un produs finit extrem de important. Este o zonă sensibilă pentru că multe combinate sunt private, iar statul nu poate să intervină. Multe din ele sunt închise," a mai spus Toma Petcu.

Mai jos puteți urmări răspunsul complet: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel