EXCLUSIV  Toma, grădină zoologică Buzău. Marius Marinescu, despre controversele acestei mișcări

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

În Buzău, s-a pus problema amenajării unei grădini zoologice în Parcul Crâng. Primarul Constantin Toma consideră că este o idee interesantă, după ce a auzit propunerea de la un cetățean, dar care ar fi problemele?

Am discutat despre acest subiect cu Marius Marinescu, președintele fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului.

Senatorul a explicat, în exclusivitate pentru DC News, că o grădină zoologică nu trebuie făcută în parc, ci la o anumită distanță de oraș. Animalele trebuie să trăiască într-o grădină zoologică ca într-o rezervație, adică să aibă suficient loc pentru a fi ținute în captivitate. Conform legii pentru protecția animalelor, sunt anumite norme pe care trebuie să le respecți. Spre exemplu, un urs are nevoie de 500 metri pătrați pentru a sta în condiții optime, iar un leu are nevoie de 800 metri pătrați spațiu de mișcare în afară de boxa lui.

Dacă se amenajează o grădină zoologică, trebuie să se ia în considerare toate normele pentru protecția animalelor, de grija față de animal, dar și de securitatea omului. Amplasamentul trebuie să fie în afara orașului, pe o suprafață mare, corespunzătoare. De asemenea, trebuie să existe și o zonă de carantină. Acest lucru înseamnă că atunci când găsești un animal lovit, rănit, îl ții în carantină, îl salvezi, apoi îl introduci în grădina zoologică.

Pe de altă parte, de ce să distrugi vegetația? Pentru o grădină zoologică este nevoie să construiești niște clădiri, iar legea nu permite să faci acest lucru. Pe spațiile verzi nu se poate construi absolut nimic decât în cazuri excepționale, lucruri specifice parcului, a mai subliniat Marius Marinescu.

Așadar, o grădină zoologică ar trebui construită în afara orașului, pentru că nu poți dormi cu leul care rage lângă tine și parcă nici plimbări prin Crâng cu miros specific nu se pot face.

Cel mai important parc

Parcul Crâng este cel mai mare și mai important parc din orașul Buzău. Parcul a fost amenajat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o pădure de la marginea Buzăului, aflată inițial în proprietatea Episcopiei Buzăului, și care a intrat treptat în posesia municipalității. În Crâng se află un monument dedicat istoriei Buzăului, un restaurant a cărui clădire este construită într-un stil specific zonei Chiojdu, un lac, câteva discoteci, locuri de joacă și un colț al șahiștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel