Tokes reacționează: În cazul în care mi se retrage distincția...

Laszlo-Tokes
Laszlo-Tokes

Europarlamentarul Laszlo Tokes evidențiază în cadrul unui comunicat de presă cu ce ar "echivala" eventuala retragere a distincţiei Ordinul naţional "Steaua României".

"Înalta distincţie care mi-a fost acordată după douăzeci de ani a reprezentat recunoaşterea meritelor tuturor eroilor şi disidenţilor de la Timişoara. De vreme ce Timişoarei 'i-a fost furată revoluţia', Ordinul naţional 'Steaua României', ce mi-a fost conferit în anul 2009, i-a făcut dreptate într-o anumită măsură şi 'oraşului-martir'. În cazul în care mi se va retrage această distincţie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei. Mai mult, ar constitui o nouă dovadă a restaurării relaţiilor şi organizării de tip comunist ce are loc în prezent", a declarat europarlamentarul, la Arad, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a protestului bisericesc împotriva demolării satelor, potrivit documentului citat, scrie Agerpres.

În opinia lui Tokes, demersul de a îi fi luată distincţia "Steaua României" este "o tentativă de a oferi un exemplu negativ", motivată parţial de interese politice şi parţial de dorinţa "de a descuraja şi a învăţa minte" comunitatea maghiară.

"Cauza şi explicaţia evidentă (pentru retragerea distincţiei "Steaua României" - n.r.) o constituie propunerea pe care am făcut-o în ziua de 27 iulie 2013, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad, prin care pe baza exemplului austriaco-italian am lansat ideea ca Ungaria să-şi asume rolul de stat-garant în privinţa comunităţii naţionale maghiare din România - sau Transilvania - cu scopul de a asigura drepturile acesteia. Amintirea acestui model european consacrat, ce garantează autonomia comunităţii de austrieci care trăieşte în provincia italiană numită Tirolul de Sud, i-a iritat în mod neaşteptat şi într-o măsură inexplicabil de mare pe liderii politici români", a mai susținut Tokes.

Corina Creţu, membră a Ordinului Naţional “Steaua României”, a solicitat public retragerea Ordinului “Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând “fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României”. Ulterior, mai mulţi membri ai Ordinului au solicitat retragerea decoraţiei lui Tokes.

În consecință, pe 19 septembrie, are loc Adunarea Generală a Ordinului Naţional "Steaua României" în cadrul căreia se va alege componenţa Consiliului de Onoare, cel care va decide eventuala retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel