Toate deciziile luate la Consiliul Național PNL, 4 august

Orban
Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a făcut sâmbătă, la reuniunea Consiliului Naţional, un apel la unitatea partidului, subliniind că doar Partidul Naţional Liberal este forţa politică care "se bate de la egal la egal" cu PSD, iar cine nu vine alături de liberali "face un serviciu social-democraţilor".

În continuare, o sinteză a activității la zi a BEx al PNL:

1. Validarea și consolidarea activității structurilor partidului (organizația de femei, cea de pensionari și cea de tineret)

Structurile statutare ale partidului sunt deosebit de importante pentru forța acestuia, astfel că BEx a coordonat activitățile organizatorice specifice pentru desemnarea Președinților și birourilor de conducere ale structurilor de tineret, femei și pensionari. Astăzi, aceste organizații au început în forță activități la care participă, local, regional și național membrii partidului. Cel mai recent exemplu este evenimentul Smart Administration al TNL care a promovat importanța debirocratizării, a simplificării administrației promovând tineri colegi, consilieri, viceprimari, city – manageri, care ne dau speranță că administrația locală din România se va moderniza prin aportul lor. Între organizații s-au demarat deja parteneriate cu structuri omoloage din alte țări, dar și cu organizații internaționale dispuse să ajute la creșterea capacității interne a organizațiilor.

2. Relansarea comisiilor de specialitate ale partidului

Redactarea, după o perioadă de câteva luni de consultări interne, a Cărții Negre a Guvernării PSD-ALDE (2017 – un an pierdut pentru România. PSD dăunează grav românilor), publicată la începutul acestui an, a costituit prilejul impulsionării activității comisiilor de specialitate ai căror membrii s-au întâlnit cu regularitate în ultimele luni. Unele comisii nu se mai întâlniseră de peste un an, între multe nu exista o coordonare și un schimb necesar de informații. Înainte de momentele cheie privind puncte de vedere publice ale PNL, comisiile de specialitate au fost consultate, inclusiv pentru a oferi sugestii de conținut și abordare înaintea lansării unor evenimente de impact cum a fost Dezbaterea Națională privind concluziile Cărții Negre organizată în primăvara acestui an. Ultimele consultări cu aceste comisii ne dau speranța că viitorul program de guvernare al partidului nostru va fi realizat de o manieră participativă prin implicarea celor mai buni specialiști. Prin aportul lor și al liderilor partidului care au criticat dur derapajele PSD-ALDE am arătat că se poate face opoziție documentată, fundamentată pe argumente.

3. Co-interesarea membrilor de la baza partidului și stabilirea unui mecanism de consultare care să ajungă la membrii partidului fără funcții

Dialogul cu membrii partidului, mai ales cu cei fără funcții, nu a fost, din păcate o practică pe fondul agendei încărcate de activități, dar ne-am decis să nu mai neglijăm acest aspect. Pe baza unui chestionar prin care am putut evalua și actuala situație a membrilor din baza de date existentă la nivel național, s-au solicitat puncte de vedere pentru a putea cunoaște percepția membrilor față de modul de selectare a priorităților tematice ale partidului, respectiv față de soluțiile posibile pentru îmbunătățirea comunicării interne. Concomitent, prin Secretariatul General, s-au trimis tuturor filialelor adrese prin care sunt rugate să comunice toate modificările și completările la baza de date internă conținând numele, funcțiile și adresele de contact ale consilierilor locali și județeni ai PNL. Cu aceștia a început deja comunicarea difuzându-li-se, lunar, buletinul informativ PNL în Dialog prin care se promovează inițiativele legislative ale partidului. Mulți dintre colegii noștri din filiale ne-au scris că nu au mai fost căutați de ani de zile, iar o bună parte dintre ei au fost plăcut impresionați că primesc, pentru prima dată după mulți ani, informații despre activitatea centrală a partidului.

4. Deschiderea Partidului către societate, comunicarea cu societatea civilă și cooptarea de lideri din societatea civilă

O serie de personalități s-au alăturat echipei noastre, parte din ei înscriindu-se în partid. Sunt personalități din lumea academică, din organizațiile non-guvernamentale de prestigiu, din presă, din mișcarea sportivă și din mediul de afaceri. Au fost sprijiniți să se integreze în viața partidului și mulți dintre ei au și livrat primele activități desfășurându-le în echipă cu alți colegi cu mai multă experiență de partid.

Deschiderea partidului s-a operaționalizat inclusiv prin comunicarea buletinului informativ PNL în Dialog către peste 6000 de recipienți din societate, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului economic, ai corpului diplomatic de la București, ai societății civile, ai sindicatelor etc. În jurul proiectelor de acte normative, prin intermediul acestui Buletin, s-a inițiat deja un fructuos dialog din care partidul are mult de câștigat la nivelul calității politicilor publice pe care le inițiază.

Organizarea, cu prilejul împlinirii a 143 de ani de PNL, a zilei aniversare a partidului, a constituit nu numai un prilej de recunoaștere a rolului PNL în crearea României moderne, ci și un prilej de reînnodare a legăturii cu simpatizanți ai PNL din toate domeniile de activitate.

La nivelul vârfului partidului, s-au relansat relații de colaborare cu organizații de prestigiu între care amintim National Democratic Institute și International Republican Institute din Statele Unite ale Americii. Se lucrează intens cu parteneri din Germania - Konrad Adenauer Stiftung - în derularea de programe de training pentru membrii PNL în administrația publică.

5. Câștigarea alegerilor locale parțiale

Este meritul primordial al candidaților și al echipei lor de campanie pentru câștigarea alegerilor de la Deva, Roman și Târgu Jiu, dar nu pot să nu amintesc de implicarea activă a liderilor naționali ai partidului, ai altor primari PNL din țară, colegi, care au fost permanent în contact, dar și pe teren, în campanie. Am demonstrat că se pot obține rezultate bune și foarte bune, când echipa este unită și determinată să câștige.

6. Participare activă la evenimente locale organizate sau promovate de colegii noștri din filiale

Președintele partidului a spus că biroul său este în țară. Într-adevăr, Președintele și membrii BEx au fost la fiecare sfârșit de săptămână în țară, alături de colegii noștri implicați într-o paletă diversă de activități relevante pentru comunitățile locale. Nu a existat niciun moment în care, la invitația colegilor noștri, liderii naționali ai partidului să nu fie prezenți în țară și ne-a făcut o mare plăcere pentru că respectivele comunități au văzut că liderii noștri sunt partenerii lor, indiferent că lucrează în plan național sau local. Această abordare a întărit spiritul de echipă în PNL.

7. Desfășurarea unei activități susținute în Parlament, în pofida unui mediu ostil marcat de aroganța partidelor majoritare

Multe dintre ideile noastre au fost respinse/amânate sau plagiate în Parlament. Ni s-a tăiat microfonul, am primit ordinea de zi, în mod intenționat, cu o oră înainte de începerea ședințelor de plen. Cu toate acestea, în acest an, am promovat peste 90 de propuneri legislative, am depus peste 400 de amendamente la proiecte, fiind combativi și mereu informați în comisiile de specialitate, în primul rând în celebra comisie „Iordache" pentru modificarea legilor justiției. 14 moțiuni simple au fost depuse în cele două sesiuni parlamentare care au avut loc pe durata primului an de la Congresul PNL, care a desemnat noua conducere și 2 moțiuni de cenzură, acesta fiind numărul maxim permis. Pentru prima moțiune, am reușit, cu sprijinul important al filialelor care au replicat mobilizarea în plan local, să desfășurăm adevărate lanțuri umane și mitinguri de protest în sprijinul moțiunii.

8. Derularea de campanii naționale

Am fost primii care, prin mobilizare, am oprit intențiile Guvernului de naționalizare a Pilonului II de pensii. Campania noastră este în plină desfășurare, atrăgând atenția cetățenilor asupra pericolului ca statul, din lipsă de resurse, să le folosească banii de pensii deja alocați în Pilonul 2, respectiv să îi manipuleze determindându-i, pe fondul răspândirii de zvonuri alarmante, să mute banii care astăzi sunt administrați în mod transparent, în gaura denumită Pilonul I în care nu exită nicio trasabilitate.

9. Participarea la evenimente de protest din stradă

Lideri ai partidului, începând cu Președintele, au fost în stradă, în mijlocul protestatarilor care au militat în acest an, aproape seară de seară pentru respectarea statului de drept și pentru o legiferare transparentă, nu bazată pe interese de grup, cu privire la fapte de corupție. Imaginile cu liderii PNL în stradă, între oameni, sunt disponibile și vor rămâne în istorie. În stradă și în Parlament, PNL a luptat pentru apărarea statului de drept din România, pentru independența justiției și pentru ca niciun politician să nu fie deasupra legii.

10. Eficientizarea cheltuirii resurselor interne

O prioritate asumată a actualei conduceri a partidului a fost rezolvarea datoriilor moștenite și consider că ne-am achitat de această sarcină. Continuă politica de cheltuire transparentă și judicioasă a resurselor partidului. Concomitent, deschidem un șantier de lucru prin îmbunătățirea procedurilor de înregistrare și mai ales a celor de recunoaștere și apreciere a membrilor care își achită cotizațiile, urmând să le dăm toate informațiile din care să vadă că aceste fonduri se cheltuie pentru activitățile partidului.

11. Stabilirea de contacte sau întărirea contactelor cu omologi din alte țări

Pe parcursul acestui an, membrii Biroului Executiv ai PNL au fost activ implicați în schimburi de experiență cu omologi din state membre UE și SUA, lideri europeni și americani, cea mai proeminentă personalitate politică fiind doamna cancelar Angela Merkel. Practic, sub conducerea domnului Ludovic Orban, așa cum am mai spus, partidul a strâns legăturile cu parteneri strategici din SUA, dar și cu influente familii politice din UE – popularii europeni/CDU (cel mai puternic partid al Germaniei și de centru-dreapta la nivel european), astfel PNL avansând pe o linie activă pro-occidentală de politică externă.

O atenție specială a fost acordată colaborării cu partidele partenere din Republica Moldova, PNL fiind un sprijin pentru candidatul de centru-dreapta al Platformei Demnitate și Adevăr (D.A.) la Primăria Municipiului Chișinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel