Toader, „revenirea la normalitate”. La ce se referă ministrul

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi, în plenul Camerei, că mesajul pe care doreşte să-l transmită este acela că activităţile care se desfăşoară la MJ sunt pentru revenirea la normalitate în ceea ce priveşte înfăptuirea Justiţiei.

„Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul pe care vreau să îl transmit, nu în faţa dumneavoastră astăzi, ci prin activităţile pe care le desfăşurăm la Ministerul Justiţiei este acela de revenire la normalitate în activitatea de înfăptuire a Justiţiei', a declarat Tudorel Toader, la dezbaterii moţiunii simple pe Justiţie.

Revenirea la normalitate

El a explicat în plen ce înseamnă revenirea la normalitate. 'Revenirea la normalitate, dacă îmi permiteţi să dau un exemplu cel mai recent pe care îl ştiu, de astăzi, înseamnă să nu ai un cetăţean, indiferent ce funcţie are, dacă e primar sau nu e primar, care să-ţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi ulterior să fie achitat. Sigur că îi dă CEDO 2 - 3.000 de euro despăgubiri. Dar vă rog pe dumneavoastră - autorii moţiunii - să îmi spuneţi dacă 2 - 3.000 de euro compensează suferinţa morală, poate şi fizică, încălcarea prestigiului, demnităţii, vieţii sociale, de familie, personale sau nu. Este un act absolut intolerabil în statul de drept şi, dacă ar fi un singur exemplu acesta, ar fi bine, dar, din păcate, în ultima perioadă, vedeţi (...) din ce în ce mai multe astfel de exemple', a spus Toader. În opinia acestuia, normalitatea este să se treacă de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă'.

'Revenirea la normalitate înseamnă, doamnelor şi domnilor deputaţi, generic vorbind, să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele pe care le avem în arhitectura constituţională prezentă. Revenirea la normalitate înseamnă şi norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le înţeleagă, să le cunoască, să le respecte destinatarii normei, pe de o parte, dar şi cei care le interpretează, le aplică, pe de altă parte. Revenirea la normalitate înseamnă să ne racordăm la standardele europene, să trecem la dosarul electronic, să reducem durata de soluţionare a proceselor, să reducem numărul de achitări. Mai ales când e vorba, potrivit rezoluţiei sau deciziei, că faptele nu există. Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă. (...) Revenirea la normalitate înseamnă să reaşezăm competenţele jurisdicţionale', a precizat Toader.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate marţi moţiunea simplă, iniţiată de PNL şi USR, intitulată 'Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)', în care cer demisia lui Tudorel Toader, pe care îl acuză, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a 'abandonat Justiţia în mâna infractorilor' şi 'a trimis România în trecut, în perioada Năstase - Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţe de partid'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel