Toader, replica momentului: A se vedea decizia CCR

Roxana Neagu / 22 feb 2019 / 11:43 Salveaza PDF Comentarii
Tudorel Toader
Descriere foto: Tudorel Toader

Tudorel Toader scrie, pe Facebook, un nou mesaj de atenționare. 

”Un conflict juridic de natura constitutionala nu poate fi generat prin actul de legiferare - a se vedea si Decizia CCR nr. 231 din 2013!” scrie Tudorel Toader pe Facebook. 

Decizia 231/2013 a CCR se referă la respingerea cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre puterea judecătorească, reprezentată prin Consiliul Superior al Magistraturii, și puterea executivă, reprezentată prin Guvernul României, formulată de președintele Consiliului Superior al Magistraturii. 

Atunci, CCR a decis: ”Respinge cererea formulată de Consiliul Superior al Magistraturii și constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între Consiliul Superior al Magistraturii și Guvernul României.”

”Or, neconstituționalitatea unei ordonanțe, cu circumstanțierea enunțată, poate fi stabilită numai în condițiile art. 146 lit. d) din Constituție (și, prin intermediul legii de aprobare, în condițiile art. 146 lit. a) din Constituție), iar nu în temeiul textului constituțional al art. 146 lit. e), atât timp cât neconstituționalitatea invocată se identifică chiar cu obiectul cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională. Atribuția Curții Constituționale de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice nu a fost concepută de legiuitorul constituant ca o a treia cale distinctă de examinare a constituționalității actelor normative.” este precizat în decizia citată. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25