EXCLUSIV  Toader, Dragnea, Hunor, notați. Șansă ratată. Borza: Și-a arătat disperarea!

În urma unei săptămâni de foc pe scena politică, deputatul independent Remus Borza a notat, la „Borza Analytica”, politicienii care s-au remarcat pozitiv sau negativ.  

Tudorel Toader nota 10 - Eu l-am susținut pe ministrul Justiției și îl susțin și azi, pentru că, din punct de vedere profesional, nimeni din PSD nu îl poate înlocui. Am avut o discuție cu Tudorel Toader chiar înainte de dezbaterea moțiunii împotriva sa. I-am transmis că misiunea lui este să readucă normalitatea în justiție. Mi-a răspuns că își dorește acest lucru. Ulterior, a dezvoltat ideea în plenul Camerei Deputaților. În accepțiunea ministrului Toader, revenirea la normalitate înseamnă „să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele pe care le avem în arhitectura constituţională actuală. Revenirea la normalitate înseamnă şi norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le înţeleagă, să le cunoască, să le respecte destinatarii normei, pe de o parte, dar şi cei care le interpretează, le aplică, pe de altă parte. Revenirea la normalitate înseamnă să ne racordăm la standardele europene". Anormalitate este să mediatizăm excesiv, încălcând dreptul la imagine, intimitate, onoare și demnitate al unor oameni cărora ar trebui să li se respecte drepturile procesuale garantate de lege și de Constituție, să li se respecte prezumția de nevinovăție. Anormalitate este să falsificăm sau să denaturăm probe, să amenințăm sau să șantajăm martori ori suspecți. Anormalitate este să politizăm actul de justiție. Anormalitate este să arestăm oameni doar în baza unor suspiciuni rezonabile. Normalitate în justiție înseamnă, în primul rând, respectarea legii. Înseamnă și să aducem fiecare autoritate implicată în actul de justiție în matca ei constituțională.

Liviu Dragnea nota 6 – Prin ieșirile din ultima perioadă, și-a arătat disperarea. Pe de o parte, îl înțeleg. Se apropie funia de par. Luni este programat al doilea termen la completul de cinci judecători de la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Asistenţă Socială Teleorman. Cel mai probabil, va obține un ultim termen în decembrie. Modificările făcute săptămâna trecută de Senat la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor nu îl vor ajuta pe Dragnea. De fapt, la momentul acesta nu profită nimănui. Curtea Constituțională s-a pronunțat pe această lege în iulie și în septembrie, declarând-o parțial neconstituțională. Acesta este motivul pentru care senatorii vor relua dezbaterea pe lege săptămâna viitoare, ulterior urmând să ajungă și la Camera Deputaților și abia pe urmă la președinte pentru promulgare. În rest, manifest compasiune față de omul Dragnea, care, în ultimii trei ani, a fost supus unor atacuri și presiuni constante din toate părțile. Începând de la președinte, parchete, instanțe, servicii, cancelarii străine, mass-media, #rezist, și, mai nou, din partea propriilor colegi și aliați. Avea o șansă Dragnea să câștige bătălia cu adversarii politici. Dar trebuia să facă niște lucruri pe care, însă, nu le-a făcut.

Kelemen Hunor nota 8 – E un lider politic de apreciat. UDMR manifestă foarte mult pragmatism, atât în relația cu coaliția de guvernare, cât și cu opoziția. În ultimii 20 de ani, UDMR a obținut foarte multe drepturi și concesii pentru minoritatea maghiară. Cu toate acestea, nimic nu va împiedica UDMR să-și radicalizeze discursul din perspectiva aniversării în 2020 a Centenarului semnării Tratatului de la Trianon, prin care s-a consfințit unirea Transilvaniei cu regatul României. Guvernul de la Budapesta va ataca din ce în ce mai mult guvernul român, va susține un lobby din ce în ce mai puternic pe lângă cancelariile occidentale cu privire la „nedreptatea istorică" făcută Ungariei prin Tratatul de la Trianon. Va instiga și finanța mișcările naționaliste și revizioniste de pe teritoriul Ungariei și României. Ar fi timpul ca Guvernul Dăncilă să ia contramăsuri la acțiunile deloc prietenoase ale guvernului maghiar.

Angela Merkel nota 8 – Săptămâna trecută, a anunţat că nu va mai candida pentru postul de preşedinte al CDU în alegerile interne de pe 8 decembrie, urmând ca, în 2021, odată cu terminarea mandatului de cancelar, să se retragă definitiv din politică. Spuneam încă din octombrie anul trecut, odată cu alegerile parlamentare din Germania, că este începutul sfârșitului pentru Merkel. I-au trebuit trei luni de consultări și multe concesii pentru a forma o majoritate guvernamentală. A ajuns să fie contestată chiar de lideri puternici din propriul ei partid. Decizia lui Merkel are legătură cu rezultatul dezamăgitor înregistrat de CDU la scrutinul regional de acum două săptămâni. Atât CDU, cât și CSU au pierdut în jur de 10 procente, însă își păstrează o majoritate relativă. Va fi interesantă lupta pentru succesiune. Deocamdată, candidatul cel mai bine clasat este Annegret Kramp-Karrenbauer. Încă de la momentul alegerii ei în funcția de secretar general al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), în urmă cu șapte luni, spuneam că ea este, de fapt, succesoarea lui Merkel și favorita acesteia din urmă.

Notele au fost date de Remus Borza joi, în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DC News.

Video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel