Toader: CCR îi poate aduce înapoi pe Blaga și Anastase

mircea-toader
mircea-toader

Liderul deputaților PDL Mircea Toader a susținut, miercuri, că judecătorii Curții Constituționale se pot pronunța pe sesizările PDL privind revocările din funcție a președintelui Camerei Deputaților Roberta Anastase,  și a președintelui Senatului, Vasile Blaga. Declarația democrat-liberalului a fost făcută, la scurt timp după decizia decizia CCR care a declarat că legea care scoate de sub controlul Curții hotărârile Parlamentului este neconstituțională.

“Dacă există sesizare, deci ei se pot pronunța. Sunt depuse sesizările noastre care au fost amânate. Orice sesizare care este la Curte, CCR trebuie să dea un răspuns. Ca orice hotărâre a Parlamentului este supusă controlului Curții. Ele au fost respinse ca fiind inadmisibile, nu că nu sunt corecte. Sunt sesizările acolo, nu știu când le va da curs”, a declarat Toader, potrivit NewsIn.

Curtea Constituțională a admis, miercuri,  contestația PDL privind legea care scoate de sub controlul Curții hotărârile Parlamentului.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012 care modifica competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că aceasta nu se mai putea pronunţa pe deciziile Parlamentului a fost declarată, miercuri, neconstituțională.

"În dosarul cu competențele Curții s-a admis sesizarea și s-a declarat legea neconstituțională", a anunțat președintele CCR, Augustin Zegrean.

Un grup de 63 de deputați ai PDL au depus, pe 19 iulie, la CCR o sesizare de neconstituționalitate la Legea privind aprobarea OUG 38/2012 a Guvernului Ponta de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR. “Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a hotărârilor privind actele juridice cu caracter individual”, este textul incriminat de PDL.

PDL susținea în sesizarea depusă că CCR ar trebui să verifice toate hotărârile Parlamentului - individuale și normative – deoarece și hotărârile Parlamentului privind actele juridice cu caracter individual pot afecta valori și principii constituționale, precum și faptul că, prin scoaterea unor hotărâri ale Parlamentului de sub controlul CCR, acestea nu ar mai putea fi atacate în niciun fel și “ar putea avea orice conținut”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel