Titus Corlățean salută exportul de gaz românesc către Republica Moldova

Senatorul PSD Titus Corlățean a făcut o declarație cu privire la începerea exportului de gaz românesc către Repulica Moldova și despre următorul pas important pe care trebuie să-l facă țara noastră. 

"La 4 martie 2015 a început oficial exportul de gaz românesc spre Republica Moldova, rezultat al unui proiect de cooperare cu profunde semnificaţii bilaterale, dar şi europene. Aş dori să marchez şi să salut cu căldură această reuşită a României şi a Guvernului de la Bucureşti, care vine în întâmpinarea necesităţilor reale în materie de securitate energetică ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi. Acest proiect esenţial de interconectare energetică Republica Moldova – România/Uniunea Europeană a fost posibil graţie eforturilor celor două guverne şi sprijinului Comisiei Europene, materializate mai întâi prin inaugurarea la 27 august 2014 a gazoductului Iaşi–Ungheni, în prezenţa premierilor român şi moldovean, Victor Ponta şi respectiv Iurie Leancă, dar şi a Comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger. Acest proiect, care ar putea elimina gradual monopolul gazului rusesc pe piaţa din Republica Moldova, înseamnă azi gaz românesc exportat în Republica Moldova semnificativ mai ieftin decât cel rusesc şi respectiv un sprijin important pentru securitatea energetică a acestei ţări", a declarat senatorul PSD Titus Corlățean.

Al doilea segment al gazoductului Ungheni-Chișinău, o prioritate

Consilierul onorific al premierului pentru relația cu Republica Moldova a adăugat că "Prioritatea pentru perioada următoare o reprezintă realizarea celui de al doilea segment al gazoductului, Ungheni–Chişinău, cu o contribuţie bugetară românească semnificativă şi sperăm una mai consistentă a Comisiei Europene. Acest lucru s-ar încadra în logica firească a relaţiei dintre Uniunea Europeană şi un stat asociat, Republica Moldova, care a progresat constant în ultimii ani şi care şi-a fixat drept obiectiv politic integrarea europeană. Vorbim, în ultimă instanţă de un proiect vital pentru asigurarea securităţii naţionale, într-un context regional de securitate modificat radical de criza ruso– ucraineană. Aş dori să închei această declaraţie reafirmând rolul României de principal susţinător al Republicii Moldova pe traseul său european, precum şi aşteptările c"a Summit"-ul de la Riga al Parteneriatului Estic al UE din luna mai a.c. să confirme aspiraţiile europene legitime ale Chişinăului". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel