Organizația de tineret a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei a lansat un mesaj tuturor tinerilor din România, pentru pregătirea Centenarului Unirii, în 2018. ANRM consideră că românii au două proiecte naționale de finalizat: revenirea la Monarhia constituțională și unirea cu Basarabia.
Mesaj pentru tinerii monarhişti: Să ne asumăm datoria!
Stimaţi tineri, colegi şi prieteni,
La 25 octombrie 2011, Majestatea Sa Regele Mihai I îşi încheia memorabilul discurs adresat naţiunii române, rostit de la tribuna Parlamentului României, astfel: „Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
La începutul anului 2012, un grup de tineri entuziaşti, uniţi de principii, valori şi o cauză comună, readucerea pe tron a Regelui Mihai I, au anticipat un îndemn care a venit la finele anului, în mesajul de Crăciun al Majestăţii Sale: „Viața noastră publică lasă încă de dorit, dar sper să găsim puterea de a îndrepta lucrurile. Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.” Acest grup de tineri, din care îi numim pe co-fondatorii Cătălin Şerban şi Cătălin Mihai, au pus bazele asociaţiei Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (A.N.R.M.). Co-fondatorii A.N.R.M. au căutat, îndemnaţi în acest sens de Majestatea Sa Regele Mihai, să organizeze monarhiştii din toate judeţele – acolo unde acest lucru nu se întâmplase - pentru a da coerenţă, eficienţă şi perspectivă unei acţiuni comune. A.N.R.M., colaborând şi cu alte organizaţii precum Clubul Monarhiştilor Clujeni, Clubul Monarhiştilor Bistriţeni şi Asociaţia „Amicii Regelui Mihai” din Arad, a reuşit să adune laolaltă multe forţe ale celor cu mai multă experienţă, precum şi ale celor convinşi recent de faptul că monarhia constituţională, forma de guvernământ a celor mai prospere state din Europa, este cel mai potrivit sistem pentru ţara noastră.
Noi, cei foarte tineri, respectăm o promisiune făcută unii altora în fiecare zi, prima dată acum trei ani, într-o călduroasă zi de august din anul 2014: că ne vom dedica o bună parte din energia şi priceperea fiecăruia pentru a îmbogăţi contribuţia generaţiei noastre în clădirea unui viitor mai bun pentru naţiunea română.
Prezenţi la congresele A.N.R.M. din 27 septembrie 2014, Buşteni, 24 octombrie 2015, Bucureşti, şi 10 mai 2016, Sinaia, am fost bucuroşi ca, din echipa congresului, să ajutăm la buna lor desfăşurare şi să fim ajutaţi să vedem cum o cauză comună poate uni oameni din toată ţara, de la Constanţa la Suceava la Drobeta Turnu Severin la Baia Mare, de vârste diferite, de la 18 la 90 de ani, şi cu diverse profesii.
La 26 martie 2017, la Sinaia, într-o întâlnire a Organizaţiei de Tineret şi a Consiliului Director al A.N.R.M., desfăşurată în prezenţa Excelenţei Sale Domnul Indrei Raţiu, am luat decizia de a dubla structurile asociaţiei sub identitatea căreia activăm cu propriile structuri de tineret. În acest moment încercăm să convingem tineri din toată ţara, elevi şi studenţi, că voluntariatul civic este important şi relevant, iar rolul nostru, al celor tineri, este mai important decât, uneori, ne dăm seama. La 8 noiembrie 2015, adresându-se Naţiunii Române, Regele Mihai I scria: „Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!”
Timpurile se schimbă, iar monarhia pe care ne-o dorim recreată nu va arăta la fel ca cea a regilor Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I. Eram foarte tineri când, la 30 decembrie 1997, Regele Mihai I a anunţat că succesorul Majestăţii Sale va fi prima sa fiică, Principesa Margareta. Generaţia regală a Principesei Moştenitoare, a cincea a Dinastiei Române, va duce mai departe legământul lui Carol I din 10 mai 1866. Îndrumată de Regele Mihai I, Principesa Margareta este în pas cu vremurile. Sperăm că Principesa Margareta va avea aceeaşi înţelepciune ca Regele Carol I, care, neavând copii, a fost bine sfătuit şi l-a ales, în deplina cunoaştere a personalităţii sale, pe nepotul său de frate, Ferdinand, drept succesorul său.
Tinerii sunt mereu în căutare de modele. Au trecut doi ani de la de la decizia Regelui Mihai din 1 august 2015, de a-l înlătura de la succesiune pe nepotul său, Nicolae al României, în a cărui figură mulţi dintre noi ne regăseam. Decizia Regelui a fost luată „cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei”: şi astăzi, a şasea generaţie regală îşi aşteaptă acel reprezentant care, când va veni vremea, să asigure „o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți”. La momentul potrivit, vom fi pregătiţi să le întâmpinăm în ţară pe cele două prinţese române, fiica Principesei Elena, Elisabeta Karina de Roumanie, şi fiica Principesei Sofia, Elisabeta Maria Biarneix, atunci când şeful Casei Regale a României va considera să le acorde titlul de Principese ale României.
Acum un an, la 1 august 2016, am fost înduretaţi de vestea dispariţiei Reginei Ana a României. Din 1 august până la 9 septembrie, membrii Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei au ţinut doliu pentru defuncta regină, alături de Familia Regală, şi au participat la înveşnicirea Majestăţii Sale în pământul românesc, la Noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş.
Suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru răgazul pe care ni-l acordă de a cunoaşte martorii unui istorii pe care suntem prea tineri s-o fi trăit. Cel mai de seamă dintre aceştia este Regele Mihai I, de la a cărui proclamare ca Rege al României s-au împlinit, anul acesta, 90 de ani. Ce privilegiu imens de a fi contemporani cu „unul dintre cei mai extraordinari Suverani din câţi au domnit vreodată" (Sir Gavyn Arthur)! Numit după voievodul unificator, Mihai Viteazul, Regele Mihai I a căutat să păstreze integritatea teritoriilor sub care au domnit bunicii săi, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, recuperând teritoriile pierdute de tatăl său, Regele Carol al II-lea, în 1940. La sfârşitul războiului, reuşise să reunească cu Regatul partea pierdută din Transilvania, dar nu şi Basarabia pierdută. „Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi”, amintea Regele Mihai I în discursul din 25 octombrie 2011.
În anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la realizarea unuia dintre cele mai măreţe proiecte ale naţiunii române: desăvârşirea unităţii noastre teritoriale prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul României Mari. „A aduce omagiu regilor noștri, a comemora sacrificiul armatei și a manifesta gratitudine față de națiunea română este, așadar, o datorie patriotică și civică. Dar nu numai atât. A vorbi despre cumpăna prin care a trecut România acum 100 de ani este un mod de a zidi viitorul”, afirma Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, în discursul din 26 aprilie 2017, la sesiunea comună jubiliară a Parlamentului României, concluzionând: „Dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea morală a strămoșilor noştri, noi vom birui prezentul și vom ști să ne scriem viitorul”.
Astăzi, cele mai măreţe proiecte ale naţiunii române, întemeiate pe principiile şi valorile generaţiei care a făcut Marea Unire din 1918, sunt restaurarea monarhiei constituţionale şi unirea cu Basarabia. Stă în puterea societăţii civile de a transforma aceste cauze în proiecte naţionale, sprijinind o Constituţie monarhică pe care un Parlament sau o Adunare Constituantă o va adopta, unind sub Coroană românii de la Nistru până la Tisa. Să ne asumăm datoria!
Viitorul ne promite mult.
Trăiască Regele!
Consiliul Naţional al Organizaţiei de Tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei – ales la 26 martie 2017, Sinaia
Răzvan Apetrei, Preşedinte onorific
Tudor Vişan-Miu, Preşedinte
Alin-Valentin Borcea,Vicepreşedinte
Andrei Teodorescu, Vicepreşedinte
Martina Voicu, Vicepreşedinte
Irina-Andreea Cristea, Secretar
Laura-Elena Diaconescu, Membru conducere
Alexandra Lemnaru, Membru conducere
Daniela-Florentina Păsăreanu, Membru conducere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu