Timmermans, președintele Comisiei Europene. Mișcarea lui Cioloș și Macron, blocată de Grupul de la Vișegrad

Un acord la care se ajunsese între câţiva lideri europeni pentru a-l numi pe socialistul Frans Timmermans ca preşedinte al Comisiei Europene a fost blocat de Grupul de la Vișegrad.

Frans Timmermans este marele favorit să preia funcția lui Jean-Claude Juncker, cea de președinte al Comisiei Europene, după ce candidatul PPE Manfred Weber a renunțat la nominalizare, în urma alianței dintre socialiștii europeni și Renew Europe, grupul politic european al lui Macron, condus de Dacian Cioloș.

Numirea lui Timmermans, blocată de Grupul de la Vișegrad

Numirea a fost însă blocată momentan de statele membre Grupului de la Vișegrad care se opun categoric alegerii lui Timmermans.

Liderii statelor din Grupul de la Vişegrad (V4 - Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) sunt de acord că, din perspectiva lor, singurii candidaţi acceptabili pentru poziţiile de conducere în Bruxelles sunt cei care înţeleg problemele Europei Centrale şi se identifică cu punctul acesteia de vedere, a declarat sâmbătă Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru comunicaţii şi relaţii internaţionale în guvernul ungar, într-o conferinţă de presă.

Într-o scrisoare a liderilor conservatori din UE, Viktor Orban și-a expus opoziția față de Frans Timmermans, poziția sa fiind exprimată și de către Croația sau Polonia.

Pentru alegerea succesorului lui Juncker la șefia Comisiei Europene, după europarlamentarele din mai, actuala configurație a Parlamentului European, arată o imagine în care acesta nu mai este dominat doar de două grupuri ca în trecut. În prezent PPE deține 181 de membri, S&D 153, Renew Europe 108 iar Verzii 75 de mandate. 

Citește și: EXCLUSIV Dacian Cioloș, alianță cu PSD în Europa. Rareș Bogdan: Sunt șocat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel