Ți-e foame mereu? 4 plante și suplimente care îți pot domoli apetitul

Sursă foto: Pexels (NipananLifestyle.com)
Sursă foto: Pexels (NipananLifestyle.com)

Cu toții avem perioade în care simțim că am putea devora un festin demn de o armată, însă acest fel de apetit poate fi controlat și redus cu ajutorul unor suplimente din plante. 

Dacă nu te-ai putut abține la prânz și ai mai luat o porție sau ai terminat o pungă de chipsuri și te gândești la a doua, poate ar fi cazul să incluzi în regimul tău alimentar câteva suplimente care să te ajute să reduci senzația de foame. 

Schinduf

Schinduful este o plantă din familia leguminoaselor. Semințele, după ce au fost uscate și măcinate, sunt partea cea mai frecvent utilizată a plantei. Semințele constau din 45% fibre, dintre care majoritatea sunt insolubile. Cu toate acestea, conțin și fibre solubile, inclusiv galactomanan.

Datorită conținutului său ridicat de fibre, schinduful s-a dovedit că oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi reglarea zahărului din sânge, reducerea colesterolului și controlul apetitului. Schinduful funcționează prin încetinirea golirii stomacului și întârzierea absorbției de carbohidrați și grăsimi. Acest lucru se traduce prin scăderea poftei de mâncare și un control mai bun al zahărului din sânge.

Un studiu efectuat pe 18 persoane sănătoase cu obezitate a constatat că ingerarea a 8 grame de fibre de schinduf reduce pofta de mâncare mai eficient decât 4 grame de fibre din schinduf, scrie Health Line. De asemenea, participanții s-au simțit mai sătuli și au mâncat mai puțin la următoarea masă.

Mai mult, se pare că schinduful ar putea ajuta oamenii să scadă aportul de grăsimi.

De exemplu, un studiu pe 12 bărbați sănătoși a arătat că o doză de 1,2 grame de extract de semințe de schinduf a scăzut consumul zilnic de grăsimi cu 17%. De asemenea, le-a redus aportul zilnic de calorii cu aproximativ 12%.

Cercetările au arătat că schinduful este sigur și are puține sau deloc efecte secundare.

Glucomannan

Creșterea aportului de fibre este o modalitate excelentă de a controla pofta de mâncare și de a pierde în greutate. Dintre cele mai cunoscute fibre solubile, glucomananul pare a fi cel mai eficient pentru pierderea în greutate. Reduce apetitul și scade aportul de alimente. Glucomannanul este, de asemenea, capabil să absoarbă apa și să devină un gel vâscos, care poate ocoli digestia și poate ajunge la colon relativ neschimbat.

Proprietatea de volum a glucomananului ajută la promovarea senzației de sațietate și la întârzierea golirii stomacului, ceea ce poate ajuta la reducerea aportului de alimente și la pierderea în greutate.

Într-un studiu, 83 de persoane supraponderale au experimentat o reducere semnificativă a greutății corporale și a grăsimii după ce au luat un supliment care conține 3 grame de glucomanan și 300 mg de carbonat de calciu timp de 2 luni. Cei care au primit oricare dintre suplimentele de glucomanan au experimentat o pierdere semnificativă în greutate în comparație cu cei care au luat placebo.

În plus, glucomananul poate ajuta la scăderea absorbției de proteine ​​și grăsimi, hrănește bacteriile prietenoase din intestin, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce colesterolul total și LDL (rău).

Glucomannanul este considerat sigur și, în general, bine tolerat. Cu toate acestea, poate începe să se expandeze înainte de a ajunge la stomac, devenind un pericol de sufocare. Prin urmare, este important să fie luat cu unul sau două pahare de apă sau alt lichid. 

Extractul de ceai verde

S-a dovedit că extractul de ceai verde este eficient pentru pierderea în greutate, pe lângă faptul că oferă multe alte beneficii grozave pentru sănătate. Ceaiul verde conține doi compuși care contribuie la slăbire - cofeina și catechinele. Cofeina este un stimulent binecunoscut care crește arderea grăsimilor și suprimă apetitul. Catechinele, în special galatul de epigalocatechină (EGCG), s-a dovedit că stimulează metabolismul și reduce grăsimea.

Combinația de EGCG și cofeină din extractul de ceai verde lucrează împreună pentru a face organismul mai eficient în arderea caloriilor, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

Un studiu efectuat pe 10 persoane sănătoase a arătat o creștere cu 4% a caloriilor arse după ce au consumat o combinație de EGCG și cofeină. Ceaiul verde s-a dovedit a fi sigur în doze de până la 800 mg de EGCG. Dozele mai mari de 1.200 mg de EGCG au fost legate de stări de greață.

Cafeaua

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Cafeaua și concentrația sa mare de cofeină sunt cunoscute că au multe beneficii pentru sănătate. Studiile asupra cafelei arată că poate ajuta la pierderea în greutate prin creșterea arderii caloriilor și descompunerea grăsimilor.

În plus, cafeaua poate ajuta la scăderea poftei de mâncare, ajutând astfel pierderea în greutate. Se pare că ingerarea cofeinei cu 0,5-4 ore înainte de masă poate influența golirea stomacului, hormonii poftei de mâncare și senzația de foame. Interesant este că aceste efecte pot diferi pentru bărbați și femei. Un studiu a arătat că o doză de 300 mg de cofeină a dus la o scădere cu aproximativ 22% a aportului de calorii pentru bărbați, dar nu a afectat aportul de calorii pentru femei.

În plus, unele studii nu au găsit efecte pozitive asupra reducerii poftei de mâncare din cauza cofeinei. Cofeina poate ajuta, de asemenea, la stimularea metabolismului cu până la 11% și creșterea arderii grăsimilor cu până la 29% la persoanele slabe.

O ceașcă de cafea obișnuită conține aproximativ 95 mg de cofeină. Dozele de 200 mg de cofeină, sau aproximativ două căni de cafea obișnuită, sunt de obicei folosite pentru pierderea în greutate. Cercetările folosesc, în general, doze de 1,8–2,7 mg per kilogram de greutate corporală. Cu toate acestea, aceste doze pot depinde de la individ la individ și de eventualele efecte secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel