Terapie revoluționară pentru cancer. Cum s-a vindecat o fată de leucemie în mai puțin de o lună. "E un miracol că sunt în viață"

Terapie revoluționară pentru cancer. Cum s-a vindecat o fată de leucemie în mai puțin de o lună. "E un miracol că sunt în viață" / Foto: Pixabay, de PDPics
Terapie revoluționară pentru cancer. Cum s-a vindecat o fată de leucemie în mai puțin de o lună. "E un miracol că sunt în viață" / Foto: Pixabay, de PDPics

O adolescentă s-a vindecat de cancer în mai puțin de o lună , deși medicii i-au dat șanse mici. Află în articol cum a reușit.

O adolescentă căreia i s-au dat doar câteva săptămâni de trăit în timp ce se lupta cu leucemia în copilărie a fost declarată vindecată de cancer la un deceniu după ce a făcut o terapie revoluționară, scrie Daily Mail. "E un miracol că sunt în viață", a spus fata.

Emily Whitehead, o fată în vârstă de 17 ani din Philipsburg, Pennsylvania, avea doar șase ani când a devenit prima pacientă pediatrică din lume care a primit terapie cu celule T CAR - un tratament în care celulele proprii ale pacientului sunt proiectate pentru a ataca celulele canceroase. Studiul clinic din 2012 a fost ultima opțiune pentru Emily, a cărei leucemie limfoblastică acută devenise rezistentă la terapiile convenționale. De atunci, ea nu mai are cancer.

Lupta împotriva cancerului a început în 2010. Mama ei, Kari, a observat că avea vânătăi neobișnuite pe corp și apoi sângerări ale gingiilor. De asemenea, se trezea în miezul nopții cu o durere paralizantă. Kari a declarat pentru presa că a căutat pe Google simptomele fiicei ei de și a descoperit că acestea sunt "semnele clasice ale leucemiei". Câteva zile mai târziu, medicii de la Penn State Health din Hershey, Pennsylvania, au diagnosticat-o LLA și ea a fost pusă pe un regim de chimioterapie de 26 de luni.

Chinurile prin care a fost nevoit să treacă fata



Kari a spus că a fost un "început dur" pentru Emily, care a suferit febră periculos de mare în primele săptămâni de tratament. De asemenea, aproape că a trebuit să-i fie amputate ambele picioare după ce a dezvoltat o infecție rară. În ciuda dificultăților, tratamentul a funcționat și ea era în remisie o lună mai târziu. Cu toate acestea, Emily a recidivat în octombrie 2011, iar copilului de atunci, în vârstă de șase ani, i s-au oferit doar 30% șanse de supraviețuire.

"Veștile au fost mai devastatoare pentru noi decât diagnosticul ei inițial. I-am spus lui Emily că, dacă ar trebui să mă târăsc până la Polul Nord, aș face-o, dacă asta e nevoie pentru a găsi pe cineva care să o vindece", și-a amintit tatăl lui Emily, Tom.

Leucemia lui Emily a progresat rapid și a devenit rezistentă la chimioterapie. Până în februarie 2012, sănătatea ei s-a deteriorat până la punctul în care a devenit ineligibilă pentru un transplant de măduvă osoasă pentru a trata boala.

Părinților ei li s-a spus că nu au mai multe opțiuni, dar au refuzat să renunțe. Tom a luat-o pe Emily pentru a obține o a doua opinie la Spitalul de Copii din Philadelphia. Emily a reușit să învingă boala datorită unui tratament inovator care i-a fost pus la dispoziție atunci când avea cea mai mare nevoie.

Ce este terapia cu celule CAR-T

Dr. Stephan Grupp, directorul inaugural al Centrului Susan S. și Stephen P. Kelly pentru Imunoterapia Cancerului de la CHOP, tocmai primise aprobarea de a porni primul studiu pentru terapia cu celule CAR-T la pacienții pediatrici cu ALL.

„Terapia cu celule CAR-T valorifică puterea propriului sistem imunitar al pacientului prin reproiectarea celulelor T pentru a ataca proteinele găsite pe suprafața celulelor canceroase,” conform CHOP.

Au existat riscuri, dar părinții lui Emily au fost de acord să o înscrie în proces. Kari a explicat că „nu a fost o decizie grea” de luat, având în vedere lipsa lor de opțiuni.

„Alternativa era să mergem acasă și să o vedem cum moare,” a adăugat Tom.

Emily a fost primul pacient pediatric care a primit vreodată terapia cu celule CAR-T, precum și prima persoană de orice vârstă care a primit-o pentru ALL.

Cancerul a dispărut la mai puțin de o lună după tratament

În mai 2012, un test de măduvă osoasă a arătat că tot cancerul ei a dispărut la doar 23 de zile după ce a fost supusă tratamentului. Trei ani mai târziu, ea și familia ei au lansat Fundația Emily Whitehead pentru a crește gradul de conștientizare pentru terapia cu celule T CAR.

Emily nu a mai avut cancer în ultimul deceniu și a fost declarată vindecată când a împlinit 17 ani în mai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel