Teodorovici, despre soluția României: Poate deveni competitivă

Vlad Manolache / 05 noi 2018 / 21:02 Salveaza PDF Comentarii
Eugen Teodorovici
Descriere foto: Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici a declarat că România are șansa de a deveni competitivă în anumite condiții.

România poate deveni competitivă şi atractivă pe piaţa unică dacă investeşte în resursa umană, găseşte măsurile necesare pentru păstrarea acesteia în ţară şi asigură cele mai bune practici europene pentru investiţiile publice şi private, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la conferinţa "Piaţa unică factor determinant al investiţiilor în Europa", organizată de Comisia Europeană, în parteneriat cu European Political Strategy Center.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Teodorovici a subliniat importanţa unei abordări unitare europene în domeniul investiţiilor şi a pledat pentru promovarea şi aplicarea unor reguli egale pentru toţi actorii de pe piaţa unică europeană.

"Dacă investeşte în resursa umană"

Totodată, ministrul Finanţelor a subliniat că priorităţile României în domeniul politicii de investiţii trebuie să aibă în vedere atât creşterea numărului de angajaţi, cât şi a calităţii forţei de muncă la întărirea capacităţii de producţie interne şi la creşterea exporturilor atât în cadrul Uniunii, cât mai ales în afara UE.

"Consider că România poate deveni competitivă şi atractivă pe piaţa unică dacă investeşte în resursa umană, găseşte măsurile necesare pentru păstrarea acesteia în ţară şi asigură cele mai bune practici europene pentru asigurarea investiţiilor publice şi private", a precizat Teodorovici.

De asemenea, şeful de la Finanţe a vorbit despre problemele de la nivelul UE în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei achiziţiilor publice şi necesitatea identificării unor soluţii flexibile şi comune pentru simplificarea acestora la nivelul tuturor statelor membre.

Întrevederi importante

În ceea ce priveşte noul cadru financiar, ministrul Teodorovici a pus în discuţie şi posibilitatea demarării investiţiilor începând cu 1 ianuarie 2019, înainte de aprobarea noului cadru financiar 2021 - 2027, cu ajutorul unui mecanism prin care fondurile publice (inclusiv finanţări de la instituţii financiare internaţionale - BERD, BEI, BM) care se încadrează în priorităţile europene să fie rambursate din fonduri europene aferente noului cadru financiar.

Tot luni Eugen Teodorovici a avut întrevederi cu preşedintele Curţii Europene de Conturi (ECA), Klaus-Heiner Lehne, şi cu ministrul de Finanţe maghiar, Mihaly Varga. În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Curţii de Conturi s-a prezentat raportul anual al ECA privind execuţia bugetului UE pentru exerciţiul financiar 2017.

În plus, întrevederea cu ministrul de Finanţe maghiar a fost un bun prilej de discuţii privind implementarea noului mecanism de case de marcat cu jurnal electronic şi despre sistemul de control al transportului rutier de mărfuri între statele europene.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23