Teodorovici, despre legea offshore: Coaliţia PSD - ALDE va vota săptămâna viitoare

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Vom găsi un consens cu toţi colegii de la ALDE şi de la alte partide pe Legea offshore pentru a da acel text de compromis, benefic în primul rând pentru România, iar săptămâna viitoare coaliţia va vota un astfel de proiect, a declarat miercuri seara, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

'Sunt convins că vom găsi o cale discuţie şi un consens cu toţi colegii, şi de la ALDE şi de la alte partide în comisiile respective reunite, acum că fiecare va vota sau nu, vom vedea, dar sigur a noastră coaliţie PSD-ALDE va vota săptămâna viitoare un astfel de proiect', a precizat Teodorovici. Întrebat dacă sunt tensiuni mari în coaliţie din această cauză, el a răspuns: 'Nu. Am avut azi o discuţie cu Varujan Vosganian şi eu zic că găsim cu siguranţă calea de mijloc'. 'Domnul deputat Iancu (Iulian Iancu, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru industrii, n.r.) spunea azi să fim foarte transparenţi şi să purtăm discuţiile în comisiile reunite, în mod public, să fie invitată presa, să aibă acces pentru a vedea fiecare român cine şi ce susţine în acele comisii vizavi de interesul naţional. Dar, repet, să găsim calea de mijloc, că dacă eşti mult cu cadrul legal nu mai vine nimeni să investească. Rămânem cu legea în braţe şi cu gazele în Marea Neagră şi nu ai făcut nimic. Va fi un consens. Repet, în ALDE sunt oameni care cunosc şi sunt cel puţin şase foşti miniştri ai Energiei şi actualul Anton Anton, care împreună pot aduce plus de experienţă pe această zonă. Avem şi noi experienţa din partid, a domnului Iulian Iancu dar şi a altor colegi din partid care sunt pe zona energetică şi care împreună pot să dea acel text de compromis şi să fie în primul rând pentru România benefic. Aici este interesul nostru naţional. Nu am nicio temere că lucrurile nu vor sta aşa cum vă spun', a subliniat ministrul Finanţelor.

Intenția: România să câștige ca țară

El a precizat că în primul rând se va discuta în acele comisii reunite care trebuie să definitiveze raportul pe această lege, pentru a aduce toate explicaţiile din punct de vedere al bugetului. 'Aici este un lucru foarte bun că se discută, ca toţi să fie convinşi că ceea ce se votează este cea mai bună versiune, nu doar pentru România ci ca să găsim calea de mijloc. Noi ca ţară să câştigăm mult mai mult decât câştigăm astăzi, pentru că ştim foarte bine este foarte mare potenţial, dar în acelaşi timp pentru că ALDE susţine foarte mult această chestiune, foarte logică de fapt: şi investitorul privat să fie atras, să fie determinat să facă în România acele investiţii', a adăugat şeful de la Finanţe. În opina acestuia, principiul de bază care stă la o astfel de discuţie este acela de a găsi 'acea prevedere legală ca să aducă câştiguri ambelor părţi, nu unul să câştige şi altul să nu încaseze absolut deloc'. 'Formula care se va discuta probabil va fi aceea care va aduce ambelor părţi oarecum venituri în mod egal. Sunt făcute nişte simulări la MFP, le vom discuta în acele comisii reunite la Parlament, pentru ca săptămâna viitoare dacă se închide discuţia şi lumea are un consens, să se meargă la votul final la Camera Deputaţilor. De asemenea, e acea discuţie a contractelor în derulare, ce li se aplică şi ca principiu e normal dacă începi un lucru pe o prevedere legală să continui, să nu schimbi regulile în timpul jocului, este un principiu corect', a mai spus Teodorovici.

Care este interesul companiile

Ministrul a menţionat că interesul din partea companiilor private există deoarece este un zăcământ confirmat în Marea Neagră de circa 500 de miliarde de metri cubi de gaze, o mare parte în perimetre deja concesionate, iar altă parte în alte zone. 'Vorbim de cantităţi certe. Normal că firmele private au interes să obţină un cadru fiscal cat mai facil, pentru a-şi mări cât mai mult profitul pe care trebuie să şi-l încaseze, dar se va găsi calea de mijloc ca ambele părţi să câştige în mod corect de pe urma acestor exploatări de gaze. Sunt efecte care poate nu se cuantifică la prima discuţie de către cei aflaţi în acest subiect: faptul că în România va fi obligaţia să se vândă jumătate din cât se produce. Este un lucru fantastic de important. Poate azi nu este cuantificat la cât înseamnă. Asta înseamnă că nu mai eşti dependent de alte zone care îţi impun un preţ pe care doresc acele părţi să ţi-l impună, iar tu România eşti independentă energetic şi ai un preţ mult mai scăzut la partea de gaze şi în economie efectul se va simţi', a explicat ministrul Finanţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel