Teodorovici: Ajutor de stat pentru investiţiile de mare anvergură

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Ministerul Finanţelor vrea să reactiveze o schemă de ajutor de stat, aprobată în 2014, pentru finanţarea investiţiilor de mare anvergură.

Ministerul Finanţelor vrea să reactiveze o schemă de ajutor de stat, aprobată în 2014, pentru finanţarea investiţiilor de mare anvergură în special pentru regiunile mai puţin dezvoltate, iar valoarea minimă a investiţiei ar putea fi redusă de la 10 la 3 milioane de euro, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Schema de ajutor de stat a fost aprobată în 2014, prin Hotărâre de Guvern (HG).

”Este un proiect important pentru mediul de afaceri, pentru companiile care vor să investească în România. Este o prevedere legală care s-a aplicat începând cu 2014, ea fiind în HG pe care Guvernul o va avea joi pe ordinea de zi. Practic, reactivăm o schemă de finanţare de ajutor de stat”, a anunţat Teodorovici.

Ministerul Finanţelor a propus unele modificări faţă de varianta iniţială. Astfel, bugetul mediu anual al schemei, nu cel maxim, ar putea ajunge la 638 milioane lei. Această măsură ar permite o utilizare a resurselor care nu au fost utilizate în anii anteriori. În anul curent pot fi contractate în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibilă cu notificarea prealabilă a Comisiei Europene. 

Totodată, ministerul vrea ca depunerea cererilor de acord pentru finanţare să se realizeze continuu în limita bugetului alocat schemei pentru anul în curs, nu în sesiuni de 30 de zile lucrătoare. Ministerul vrea să renunţe la selecţia pe bază de punctaj, iar selecţia să se facă pentru cererile care îndeplinesc criteriile şi condiţiile de eligibilitate. În plus, valoarea minimă a investiţiei ar putea scădea de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro.

Obiectivele programului

Principalele obiective ale acestei scheme sunt susţinerea proiectelor de investiţii de mare anvergură, favorizarea extinderii activităţilor economice în regiunile mai puţin dezvoltate şi stimularea investiţiilor în tehnologii avansate care conduc implicit la crearea de locuri de muncă.

În perioada 2014-2017, au fost 11 acorduri pentru finanţare emise, valoarea proiectelor de investiţii a fost de 2,54 miliarde lei, iar valoarea cheltuielilor eligibile este de 1,91 miliarde lei. Valoarea ajutorului de stat aprobat a fost de 785,89 milioane lei, din care au fost plătite 272,51 milioane lei.

Teodorovici a spus că, la rectificarea bugetară din luna iulie, Guvernul va asigura sumele pentru ca proiectele deja aprobate şi aflate în implementare să-şi deruleze mai departe investiţiile.Locuri de muncă asumate, în perioada 2014-2017, au fost de 4.232, din care au fost deja create 2.494.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat în baza schemei de ajutor de stat, în 2018 – 2020, pentru Bucureşti, este 10% raportat la cheltuiala eligibilă de maximum 7,5 milioane euro. Pentru regiunea Vest şi Regiunea Ilfov este 35% raportat la cheltuiala eligibilă de maximum 26,25 milioane euro. Pentru restul teritoriului naţional este 50% raportat la cheltuiala eligibilă de maximum 37,5 milioane euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0