Teodor Meleşcanu, la reuniunea CAE. Evoluții în Ucraina, Siria și Iran

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Temele principale aflate pe agenda miniștrilor de externe europeni au vizat ultimele evoluții din cadrul unor dosare de interes, precum situația din Ucraina, Siria și Iran.

În cadrul discuțiilor, miniștrii au agreat și o declarație comună referitoare la atacul de la Salibury, prin care au condamnat în mod ferm utilizarea unei arme chimice pe teritoriul european luând în mod foarte serios evaluarea Marii Britanii cu privire la probabilitatea mare privind responsabilitatea Federației Ruse. Au salutat disponibilitatea Marii Britanii de a coopera îndeaproape cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) în cadrul anchetei și au cerut Rusiei să răspundă urgent întrebărilor ridicate de partea britanică și comunitatea internațională, precum și de a oferi imediat informații complete cu privire la programul Novichok către OPCW. A fost exprimată solidaritatea deplină a UE cu Marea Britanie, inclusiv în eforturile sale de a aduce în fața justiției pe cei responsabili.

Miniștrii de externe au discutat pe marginea ritmului și a perspectivelor de avansare a reformelor în Ucraina, cât și despre situația de securitate din estul țării. A fost reiterată cu fermitate poziția principială a UE de condamnare și nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei, în contextul celei de-a patra comemorări a momentului (18 martie 2018).

Alte subiecte abordate

În privința reformelor, a reieșit că este esențial ca statul ucrainean să mențină un ritm accelerat al reformelor care să genereze progrese tangibile, inclusiv în lupta împotriva corupției, de natură să contribuie la consolidarea rezilienței Ucrainei. UE rămâne pregătită să utilizeze întreg instrumentarul pentru a sprijini reformele din Ucraina, inclusiv prin formate adecvate în contextul Parteneriatului Estic. Discuția a atins și aspectul comunicării strategice în Ucraina. Ministrul Teodor Meleșcanu a pledat pentru menținerea atenției și sprijinului UE, astfel încât procesul de implementare a Acordului de Asociere/Acordului de Liber Schimb să continue, contribuind la modernizarea instituțiilor în beneficiul final al cetățenilor din statul vecin și partener.

Siria - Iran - Peninsula Coreeană

Șefii diplomațiilor europene au discutat pe marginea evoluțiilor recente din Siria, împreună cu Trimisul Special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care a prezentat evaluările privind situaţia din teren și stadiul negocierilor politice. Schimbul de opinii s-a axat asupra evoluțiilor de securitate din Ghouta de Est, Idlib și Afrin, care au agravat situația umanitară, precum şi asupra procesului politic, inclusiv în vederea pregătirii celei de a doua Conferințe de la Bruxelles privind Siria. A fost exprimată în mod unanim îngrijorarea față de deteriorarea generalizată a situației de securitate din Siria. A reieșit că singura soluție care poate pune capăt conflictului și suferinței populației siriene este cea politică, în conformitate cu Rezoluția nr. 2254 a CS al ONU. A fost reiterată importanța agregării unui sprijin cât mai larg și viabil pentru procesului politic mediat de ONU, în formatul negocierilor de la Geneva.

Dezbaterea privitoare la Iran a evidenţiat importanța fundamentală a continuării implementării depline și stricte a angajamentelor asumate de Teheran, în conformitate cu Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) și a Rezoluțiilor ONU, pentru consolidarea încrederii că programul nuclear iranian vizează strict scopuri civile.

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii cu omologul sud-coreean referitor la dinamica evoluțiilor în Peninsula Coreeană, din perspectiva redinamizării dialogului Pyongyang-Seul și a negocierilor directe intercoreene.

[citeste si]

În marja CAE, ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu a participat la un mic-dejun de lucru în format Grupul de Prieteni ai Ucrainei, organizat de ministrul de externe lituanian, Linas Lincevičius, la care a participat și ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel