Teodor Baconschi crede într-o Ucraină ”liberă și independentă”, dar și într-o Rusie ”post-Putin”

Teodor Baconschi, fost ministru de externe, despre situația din Ucraina (Facebook) (
Teodor Baconschi, fost ministru de externe, despre situația din Ucraina (Facebook) (

Teodor Baconschi, fost șef al diplomației românești, se așteaptă la o ”trezire” a demnității ruse.

Fostul ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, la B1TV, că există perspectiva unei Ucraine libere și independente, dar și a unei Federații Ruse post-Putin. De altfel, Baconschi a subliniat că se așteaptă la trezirea ”adevăratei demnități” a rușilor, care să poată spune că actualul președinte nu le reprezintă interesele. 

”Înainte de a intra în tragedia războiului efectiv, au fost, pur și simplu, epuizate toate propunerile diplomatice. Un asemenea balet diplomatic nu a mai avut demult loc în Europa: între Europa și Rusia, între Statele Unitele și Rusia, dar cred că este loc pentru o Ucraină liberă și independentă, este loc pentru o Federație Rusă post Putin, națiunea a produs o mare ruptură, în opoziție cu puterea rusă - aceasta este caracteristica fundamentală a capodoperelor culturii ruse - și prin urmare cred și într-o trezire a adevăratei demnități la care și rușii au dreptul și care va spune că exponenți de Secol XIX sau de 1939 sau de 1945, de tipul lui Putin, nu ne reprezintă interesele pe termen mediu și lung, nu ne asigură perspectivele unei vieți prospere și nici respectul unei comunități internaționale”, a declarat Teodor Baconschi, la B1TV.

Idealismul modelului politic occidental 

”Mă bazez pe un exces culpabil de idealism, pe victoria ideilor și a libertății persoanelor umane. Aceste valori sunt structurate și fundamentate pentru spațiul nord atlantic, care rămâne cel mai atractiv pentru toate popoarele aflate sub regimuri semi-dictatoriale, dictatoriale și care niciodată nu emigrează între ele. Toate visele, tot imaginarul colectiv al națiunilor din ONU rămâne ancorat în ceea ce poate oferi modelul politic occidental”, a mai spus fostul șef al diplomației românești. 

Portugalia oferă vize ucrainenilor și trimite trupe de infanterie în România

Portugalia va devansa trimiterea unei companii de infanterie în România în cadrul NATO, prevăzută iniţial pentru a doua jumătate a anului, şi va accelera primirea refugiaţilor ucraineni prin acordarea de vize de urgenţă, informează EFE, citată de Agerpres. 

Premierul portughez Antonio Costa a declarat vineri într-o conferinţă de presă după summitul NATO prin videoconferinţă că această companie de infanterie ce numără 174 de militari va pleca în România "în următoarele săptămâni".

Portugalia, pe lângă forţele pe care le are în acest an în cadrul comandamentului european al NATO, a decis să devanseze din trimestrul al doilea în acest trimestru mobilizarea unei companii de infanterie care să opereze în România şi să fie desfăşurată în următoarele săptămâni", a precizat el. (Citește mai mult AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel