Tensiuni români-maghiari în Valea Uzului. Carmen Avram: Ura a cuprins toată țara

La cimitirul internațional de la Valea Uzului sunt astăzi două ceremonii de comemorare, una de partea maghiară, una de partea română, însă tensiunile în zonă sunt foarte mari.

Acolo, Consiliul Județean Harghita, condus de Borboly Csaba, a recomandat maghiarilor să facă un lanț uman în jurul cimitirului pentru a bloca accesul românilor în cimitir. Au sosit acolo aproximativ 250 de români de etnie maghiară. De asemenea, sunt prezente și trupe de jandarmi. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut un apel în această dimineață  la calm pentru ca lucrurile să nu degenreze în zonă.

Europarlamentarul PSD Carmen Avram a comentat la Antena 3 situația din zonă:

”PSD a făcut de ceva vreme un apel la calm și la respect reciproc. E loc pentru toată lumea. Și pentru români și pentru etnicii maghiari. Ce cred eu însă, este că dacă există instigări, acestea au toate șansele de reușită pe fondul acesta de ură, care s-a răspândit în România, și care a cuprins toată țara. Pe un fond de ură preexistent, oamenii pot folosi orice pretext au la îndemână pentru a se răzbuna pe oricine și pentru a crea focare de violență. Astfel de instigări au șanse de reușită dacă statul este slab. Și cum faci un stat slab? Atacându-l în permanență! A fost atacat Guvernul acestei țări de doi ani și ceva în continuu și pus în defensivă permanent. În momentul în care ai impresia că la București lucrurile sunt concentrate pe cu totul altceva decât pe bunăstarea românilor sau pe situațiile tensionate din țară, atunci profiți de neatenție și începi să-și rezolvi niște probleme. Cred că trebuie să ne liniștim mai întâi și apoi să avem pretenția de la niște lideri care au un discurs spre extremist să fie temperați. Modelul vine de la noi”, a declarat Carmen Avram, joi după amiaza.

Conflictul din Valea Uzului durează de mai multe săptămâni, în urmă cu ceva timp crucile eroilor români au fost acoperite cu saci de gunoi. Conflictul este pe fondul lipsei de claritate asupra dreptului de administrare asupra cimitirului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel