Tendințe economice în 2014: Ce sectoare vor cunoaște un declin accentuat

Construcții
Construcții

Experții de la Institul Național de Statistică au realizat un sondaj în rândul managerilor societăților comerciale pentru a vedea care sunt tendințile economice în anul 2014.

Potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2013 de către managerii societăților comerciale, pentru perioada decembrie 2013-februarie 2014 se conturează o tendință de relativă stabilitate în domeniul de comerț și servicii. Se așteaptă o scădere moderată în industria prelucrătoare și scadere accentuată în construcții, în raport cu cele trei luni anterioare.

Industria înregistrează o scădere

Managerii din industria prelucrătoare estimează pentru urmatoarele trei luni o scădere moderată a volumului producției (-6%). Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra o tendință de scădere. Legat de prețurile produselor industriale vorbim despre o relativă stabilitate în următoarele trei luni (+3%).

Activitatea de construcții va înregistra în următoarele trei luni o scădere a volumului producției și a stocului de contracte și comenzi. Vorbim și despre o scădere a numărului de salariați, precum și reducerea ușoară a prețurilor la lucrările de construcții (-4%).

Tendință de stabilitate în comerț și servicii

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (-3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (-7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (+6%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (+37%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște o relativă stabilitate (-5%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariați (-8%), iar managerii estimează că prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea o tendință de creștere moderată (+6%).

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy