Tendințe economice în 2014: Ce sectoare vor cunoaște un declin accentuat

Construcții
Construcții

Experții de la Institul Național de Statistică au realizat un sondaj în rândul managerilor societăților comerciale pentru a vedea care sunt tendințile economice în anul 2014.

Potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2013 de către managerii societăților comerciale, pentru perioada decembrie 2013-februarie 2014 se conturează o tendință de relativă stabilitate în domeniul de comerț și servicii. Se așteaptă o scădere moderată în industria prelucrătoare și scadere accentuată în construcții, în raport cu cele trei luni anterioare.

Industria înregistrează o scădere

Managerii din industria prelucrătoare estimează pentru urmatoarele trei luni o scădere moderată a volumului producției (-6%). Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra o tendință de scădere. Legat de prețurile produselor industriale vorbim despre o relativă stabilitate în următoarele trei luni (+3%).

Activitatea de construcții va înregistra în următoarele trei luni o scădere a volumului producției și a stocului de contracte și comenzi. Vorbim și despre o scădere a numărului de salariați, precum și reducerea ușoară a prețurilor la lucrările de construcții (-4%).

Tendință de stabilitate în comerț și servicii

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (-3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (-7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (+6%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (+37%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște o relativă stabilitate (-5%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariați (-8%), iar managerii estimează că prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea o tendință de creștere moderată (+6%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel