Tehnologia care ne omoară. Ce legătură are cancerul la creier cu telefonul mobil

Vorbitul în exces la telefon ne poate îmbolnăvi Foto: Pexels, Kaboompics.com
Vorbitul în exces la telefon ne poate îmbolnăvi Foto: Pexels, Kaboompics.com

E periculos să folosim telefoanele mobile prea mult şi să dormim cu ele lângă cap? Riscăm să ne îmbolnăvim de cancer cerebral? E mit sau realitate? Răspunsurile cercetătorilor, în materialul următor.

Posibilitatea existenței „cancerului provocat de telefonul mobil” nu este o temere tocmai nouă. Însă informații recente relevă rate de îmbolnăvire mai alarmante decât se credea până acum. Noile cercetări sugerează că de vină pentru explozia numărului de cazuri de cancer cerebral ar putea fi folosirea intensivă a telefoanelor mobile. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul de sănătate publică și mediu din Statele Unite. Aceste informații demonstrează că rata de apariție a unui tip malign de tumoră cerebrală, numit Glioblastoma Multiforma (GBM), s-a dublat în ultimele două decenii. Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au vrut să afle cauza creșterii incidenței acestui tip de cancer. Pentru asta, oamenii de știință au analizat 79.241 de tumori cerebrale maligne de-a lungul a 21 de ani. "Nu ajunge să ascundem sub covor factorii care cauzează astfel de tipuri cancer și să ne concentrăm numai asupra găsirii unor remedii", a spus profesorul Denis Henshaw, de la Laboratorul de Fizică H. H. Wills al Universității din Bristol.

Radiaţiile X şi scanările CT, declanşatori ai cancerului?

Specialiştii în neuroştiinţe spun că este probabil că factorii dăunători de mediu și stilul de viață au un rol în creșterea numărului de îmbolnăviri. De asemenea, cercetătorii citează studii anterioare care indică faptul că folosirea telefonului mobil este unul dintre factorii importanți ai apariției cancerului. Un alt studiu vine cu o listă de factori care nu au de-a face cu telefoanele mobile, cum ar fi radiațiile cu raze X și scanările CT. Și acești factori ar putea contribui la creșterea tumorilor cerebrale de tip GBM. Totuși, Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la The Open University, este de altă părere. "Alte studii, realizate în alte părți ale lumii, au relevat creșteri similare ale numărului de cancere. Aceste cercetări indică o situație care merită investigată în continuare", a afirmat McConway.

Potrivit incredibilia.ro, pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel