Te ia cu ameţeală? Simţi că pluteşti? Vezi de ce se întâmplă şi ce poţi face să-ţi revii. Manevra Epley e SALVATOARE

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Amețeala este rezultatul unor probleme de sănătate cum ar fi: anemie, alergii, scăderea tensiunii arteriale, tulburări neurologice, migrene sau leziuni la cap. Printre altele, amețelile sunt semnalul pe care organismul ți le trimite în cazul în care nu te hidratezi corespunzător, ori pentru că este suprasolicitat. Mai poţi ameţi şi din cauza unei carenţe de vitamine ori din lipsă acută de somn. Oricum ar fi, amețeala nu trebuie tratată cu superficialitate! Dacă ți se întâmplă des și pe termen lung, consultă medicul.

7 cauze frecvente de amețeală

Suferința urechii interne determină apariția amețelii și a vertijului care la rândul lor pot cauza grețuri și vărsături. Problemele urechii interne pot apărea progresiv, de-a lungul timpului sau brusc, în plină stare de sănătate. Când amețeala sau vertijul se instalează brusc spunem ca pacientul are sindrom vestibular acut.

Infecțiile tractului digestiv virale sau bacteriene au de cele mai multe ori ca și simptome grețurile, vărsăturile și diareea. Aceste simptome sunt însoțite de amețeli care se accentuează dacă apare deshidratarea. Cele mai frecvente cauze ale infecțiilor tubului digestiv sunt dintre virusuri: norovirusul, rotavirusul, iar dintre bacterii: E Coli și Salmonella.  

Hipotensiunea instalată brusc poate determina senzație de amețeală pe care cel mai frecvent o resimțim ca și senzație de slăbiciune, cădere în gol. Hipotensiunea poate apărea dacă ne ridicăm brusc (hipotensiunea ortostatică) sau în sarcină dar poate aparea și în situații care ne pot amenința sănătatea cum ar fi deshidratarea, pierderea de sânge, reacții alergice severe. Anumite medicamente cum ar fi betablocantele sau antidepresivele pot determina episoade de hipotensiune. 

Hipoglicemia apare când nivelul glucozei din sânge scade sub normal. Acest lucru se întâmplă dacă nu mâncăm suficient sau dacă consumăm alcool (alcoolul scade nivelul glucozei din sânge). Hipoglicemia e o complicație relativ frecventă a diabetului, atât de tip 1 cât și de tip 2. Simptomele  hipoglicemiei apar brusc și pot varia în intensitate. Câteva dintre acestea sunt amețeala descrisă ca și senzație de slabiciune, plutire sau instabilitate, oboseală, durere de cap, iritabilitate, dificultăți de concentrare.  

Afecțiunile cardiovasculare cum sunt cardiopatia ischemică sau insuficienta cardiacă pot determina amețeală, descrisă de cele mai multe ori ca și senzație de slăbiciune, care apare frecvent la efort. La pacientul cardiac amețeala e însoțită și de alte simptome cum sunt pulsul neregulat, dificultăți de respirație, senzație de disconfort sau presiune în piept, fatigabilitate, edeme ale membrelor inferioare, grețuri cu sau fără vărsătură.

Suferințele neurologice ca și infecții, traumatisme, hemoragii, boli autoimune, boli degenerative pot determina o gamă largă de simptome printre care și amețelile, grețurile, vărsăturile, în functie de locul unde se produce suferința. Dintre bolile creierului accidentul vascular cerebral este o situație amenințătoare de viață care trebuie tratată de urgență. Majoritatea accidentelor vasculare sunt determinate de cheaguri de sânge care blochează alimentarea cu oxigen a unei zone din creier, dar exista și accidente vasculare determinate de ruperea unui vas de sânge din creier. Amețeala și vărsăturile pot apărea ca și simptome ale accidentului vascular, dar de cele mai multe ori nu ca simptome unice. 

Deficitul de Fier poate determina anemie, situație în care cantitatea de sânge oxigenat scade sub nivelul necesar organismului nostru pentru a funcționa optim. Anemia poate determina senzație de amețeală severă, care se intensifică la cel mai mic efort. Amețeala este însoțită de senzație de oboseală pronunțată, iar la efort pot apărea duri în piept și lipsă de aer. Deficitul de fier se corectează prin ingestia de suplimente de fier și prin consumul de alimente bogate în fier cum sunt carnea roșie, organele, fructele de mare, fasolea, mazărea, lintea, spanacul, semințele de dovleac, quinoa, broccoli, ciocolata neagră.

Remedii naturiste

Oțetul de mere, mai ales cel preparat în casă, este un excelent remediu pentru amețeală. Se pune puțin oțet într-o cană și se adaugă o cantitate egală de apă. Dacă ai în casă miere, pune peste acest amestec și bea-l, amețeala va dispărea. Oțetul este bogat în enzime și aminoacizi ce refac echilibrul organismului, iar mierea îți va da doza de zahăr de care ai nevoie atunci când ești amețită. În același scop sunt excelente ceaiurile de agrișe, de mentă și de salvie. Bogate în potasiu și vitamina C, aceste ceaiuri îți pot restabili starea de bine. Următoarele condimente sunt excelente remedii pentru amețeală, mai ales dacă le combini în suc de lămâie cu miere: rozmarin, coriandru, scorțișoară și chili. Chili se prepară într-o cană de apă caldă și se bea încet, stimulează circulația sanguină și deci ajută la oxigenarea creierului. Ghimbirul te poate scăpa de greață, stare ce apare în momentul în care totul se învârte cu tine. Acționează ca un puternic antiemetic și ameliorează simptomele, reduce anxietatea. Hidratarea este importantă. Apa insuficientă din organism poate cauza simptome ale amețelilor. Bea suficientă apă în fiecare zi pentru a-ți menține creierul și corpul sănătos. Odihna este un remediu de bază. Multe persoane cu amețeli au probleme cu somnul, astfel că dacă vrei să eviți problemele respectă timpul de odihnă.

Manevra Epley

Manevra Epley este un exercițiu pe care îl puteți face acasă pentru ameliorarea amețelilor cauzate de vertijul pozițional paroxistic benign (BPPV). Manevra Epley este adesea eficientă pentru mulți pacienți cu BPPV, în special în cazurile în care anumite mișcări ale capului par să declanșeze vertij. Mulți oameni spun că simptomele lor sunt ameliorate imediat după manevră, deși unii pot avea simptome ușoare timp de câteva săptămâni. Manevra este în general sigură pentru majoritatea oamenilor.

Iată cum se face:

Pasul 1: Aşezaţi-vă pe un pat, cu picioarele întinse în față. Rotiţi capul cu 45 de grade spre stânga.

Pasul 2: Culcați-vă, ținând capul întors spre stânga. Așteptați 30 de secunde.

Pasul 3: Întoarceți-vă capul spre dreapta la 90 de grade, până când se îndreaptă spre 45 de grade pe partea dreaptă. Așteptați 30 de secunde.

Pasul 4: Rotiți pe partea dreaptă înainte de a vă așeza.

Demonstraţia video cu subtitrare aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel