Taxe vamale la oţel şi aluminiu, SUA. Winkler: Afectează România

winkler
winkler

Iuliu Winkler, europarlamentar PPE-UDMR, susţine că România se numără printre cele nouă ţări europene care vor fi afectate în mod direct de impunerea de taxe vamale de către SUA la importurile de oţel şi aluminiu, decizia având efecte negative asupra câtorva mii de locuri de muncă.

Potrivit lui Winkler, impunerea de taxe vamale suplimentare de 25% la importul de oţel şi de 10% la importul de aluminiu ar urma să intre în vigoare în noaptea de 22 spre 23 martie, Uniunea Europeană pregătind deja un set de contramăsuri faţă de SUA, în situaţia în care nu va fi exceptată de la plata acestor taxe.

'Ne aflăm într-un moment foarte delicat al relaţiilor comerciale globale, de fapt şi al relaţiilor dintre Statele Unite şi partenerii săi. Noi ne îngrijorăm pentru situaţia Uniunii Europene, pentru că decizia preşedintelui Trump, care în scurtă vreme va intra în vigoare, (...) este o măsură care loveşte din plin UE, (...) printre care şi România, producătoare şi exportatoare de oţel şi aluminiu. Exportatorii vor avea o situaţie foarte grea, locurile de muncă vor fi în pericol. Suntem în pericol de a declanşa un război comercial deoarece, evident, Uniunea Europeană a pregătit deja măsuri de răspuns', a afirmat parlamentarul european într-o conferinţă de presă.

El a arătat că UE nu-şi doreşte un război comercial cu SUA, din care apreciază că toată lumea va avea de pierdut, însă Comisia Europeană a decis deja contramăsuri şi a întocmit o listă a produselor americane care vor fi taxate. Lista conţine 500 de linii tarifare, adică 500 de grupe de produse, de la cele agricole şi alimentare până la produse tehnologice şi industriale, a căror valoare este estimată la 6,4 miliarde de euro.

De asemenea, UE a notificat deja, pe această problemă, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), a explicat deputatul european, care este şi vicepreşedinte al Comisiei de Comerţ Internaţional (INTA) a Parlamentului European.

Măsuri şi contramăsuri

'Un război comercial este foarte uşor să înceapă şi să se dezvolte apoi prin măsuri şi contramăsuri la măsurile anunţate de unii sau alţii dintre partenerii globali, însă istoria ne arată, în ultimii 70 de ani, că nimeni nu câştigă un război comercial. De fapt, cei care pierd sunt cetăţenii, pentru că vom asista la scumpiri de produse, cele care sunt importate, şi nu ne referim aici neapărat la produse alimentare sau agricole, ne referim la produse industriale, la autovehicule, la produse tehnologice', a punctat Winkler.

[citeste si]

Parlamentarul european a mai arătat că UE a solicitat SUA să fie exceptată de la taxele vamale suplimentare, având în vedere parteneriatul de securitate din cadrul NATO. Anul trecut exporturile de produse metalurgice ale României către SUA s-au ridicat la circa 120.000 de tone, în principal ţevi fără sudură, cu o valoare de 160 milioane de euro, adică 3,2 % din total exporturi produse siderurgice. În cazul aliajelor speciale din aluminiu, România a exportat anul trecut aproximativ 4.000 de tone, în valoare de circa 15 milioane de euro, ceea ce reprezintă 7% din volumul exporturilor de aluminiu ale ţării noastre, a mai spus Winkler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel