Taxa de solidaritate. Jianu: Bulversează mediul de afaceri

Bogdan Bolojan / 19 oct 2017 / 15:08 Salveaza PDF Comentarii

Taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară şi va produce o bulversare a mediului de afaceri, în special a IMM-urilor, apreciază preşedintele Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. 

Conform CNIPMMR prin introducerea unei taxe de solidaritate de 2% plătită de angajator, toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. 

Contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale, concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale, spun reprezentanţii CNIPMMR. 

'Nu suntem de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece valoarea totală a acestei contribuţii - 2% este plătită şi în prezent, iar destinaţia sumelor este clar cunoscută. În schimb, taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară şi vor fi generate costuri privind achiziţionarea noilor softuri contabile. Se produce o bulversare a mediului de afaceri, şi în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale', spune Florin Jianu. 

În prezent, contribuţiile plătite exclusiv de angajator sunt de 0,25% pentru fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, 0,85% pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale - 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc. 

CNIPMMR apreciază că "taxa de solidaritate de 2% reprezintă în mod clar valoarea rotunjită a contribuţiilor plătite exclusiv de angajator", relatează Agerpres.

[citeste si]

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24