TAXĂ de 70 de lei pe zi pentru părinții care își au copiii internați în Spitalul Județean Suceava. Mulți nu au bani, așa că micuții rămân singuri

Taxa de însoțitor la Spitalul Județean Suceava este atât de mare, încât părinții sunt nevoiți să îți lase copiii internați singuri
Taxa de însoțitor la Spitalul Județean Suceava este atât de mare, încât părinții sunt nevoiți să îți lase copiii internați singuri

Spitalul Județean Suceava are una dintre cele mai mari taxe de însoțitor din țară. 

Spitalul Județean Suceava are o taxă de însoțitor de 70 de lei pe zi, una dintre cele mai mari din țară. Astfel, mulți dintre părinți sunt obligați de circumstanțe să își lase copiii siguri în spital pentru că își permit financiar să achite această sumă zilnic, scrie Monitorul de Suceava.

Pentru comparație, taxa de însoțitor de la Spitalul Clinic de Urgență de Copii ”Grigore Alexandrescu” din București, de pildă, actualizată în luna mai, este de 25 de lei. O diferență de 45 de lei. Medicul Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al spitalului județean, susține că la Suceava taxa a fost majorată de la 55 de lei la 70 de lei. Așa se face că acum la secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Suceava mulți micuți stau singuri.

Părinții lor nu își permit să plătească această taxă, impusă fiecărui părinte care are un copil mai mare de 3 ani internat în această unitate spitalicească. Astfel, părinții cer ca Ministerul Sănătății să stabilească limite maxime pentru aceste taxe, dar și un set de proceduri privind condițiile de cazare și masă. Este totuși, riscant să lași un copil de 4-5 ani în spital, singur.

"E foarte mult"

”A fost 55 de lei pe zi și acum recent, s-a mărit la 70 de lei. E foarte mult. Dacă cel mic este internat pentru zece zile, atunci părintele trebuie să achite 700 de lei. E foarte greu să plătești dar e și mai greu să-și lași copilul singur în spital”, a povestit Elena B. Din Suceava.

În țară, taxele de însoțitor sunt de 10 lei în cele mai multe unități spitalicești, 20-30 de lei în spitalele din Capitală și 70 de lei la Spitalul Județean Suceava, iar asta creează mari nemulțumiri în rândul părinților care nu-și pot lăsa copiii mici singuri în spital. Aceste taxe au fost introduse începnd cu 1 decembrie 2018. Legea prevede că taxa de însoțitor va fi plătită de către însoțitori ( părinți, aparținători legali ) ai copiilor cu vârsta de peste trei ani sau însoțitori ai persoanelor adulte , care solicită să rămână alături de pacienți pe parcursul spitalizării acestora.

Nu se solicită plata taxei de însoțitor pentru aparținătorii copiilor sub trei ani și pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, care necesită asistent personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel