Facturi foarte mari de la 1 aprilie, avertizează Elena Cristian: Pe undeva, statul e cel care PROFITĂ

Elena Cristian
Elena Cristian

Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, avertizează că noua schemă de plafonări şi compensări la facturile la energie va afecta o bună parte dintre românii care nu vor mai fi eligibili, deşi până acum au fost beneficiari. 

"În ceea ce priveşte tarifele reglementate, pot să spun că noul act normativ restrânge destul de mult aria celor care vor beneficia de reglementări şi compensări. Vom vedea de la 1 aprilie din nou facturi foarte mari. Mulţi români ies din sfera asta a reglementării şi compensării.

Povestea cu tarifele reglementate la furnizori şi cele care ajung la consumatori este un semn de întrebare mare. Am solicitat lămuriri la Ministerul Energiei, nu le-am primit încă. Am putea să suspectăm o intenţie de a umfla profiturile cuiva, dacă aceşti distribuitori ar primi banii. După 5 luni de reglementare şi compensare, abia 20% din sumele plătite au fost achitate de stat. Deci, pe undeva, statul e cel care profită", a declarat Elena Cristian la România TV. 

De ce ÎNCĂ se analizează măsurile 

Nicolae Ciucă a precizat că se analizează întreg pachetul de măsuri şi nu a dorit să dea detalii pentru a nu "da oamenilor aşteptări".

"Uitându-mă pe ştiri, un pic în urmă, acum fix o lună s-a promovat pentru prima oară "săptămâna viitoare" şi pachetul de acţiuni pentru atenuarea majorărilor de tarif la energie şi gaze şi a preţului la combustibil. Eu cred că premierul Ciucă nu a dat nicio informaţie pentru că nu are. Din informaţiile pe care le avem noi, nu s-a creionat niciun pachet clar de măsuri. Încă se discută, încă se fac analize la nivelul ministerelor. În acest moment, se face o analiză la nivelul Ministerului de Finanţe pe un eventual impact bugetar şi nu se ştie nimic despre cum va arăta acest pachet de măsuri, ce va conţine şi pe cine va viza. M-am uitat ce au făcut alte țări. Majoritatea s-au grăbit. Mă uitam pe cel mai recent plan de măsuri din Italia - 4.4 miliarde de euro.

Mă uitam pe plafonarea preţului la pâine, mă uitam pe alte şase măsuri, reducerea TVA. Sunt foarte multe măsuri care s-au luat peste tot în ţările unde populaţia a fost afectată de această creştere de tarife şi de preţuri la combustibil. La noi, încă se analizează. Se analizează la nivelul ministerelor, însă se lucrează la o eventuală bază de date pentru persoanele defavorizate. Noi nu ştim, în acest moment, care este numărul de persoane, cui i se adresează acest pachet şi cine ar urma să beneficieze de acest pachet. Eu nu cred că va fi gata mai devreme de 1 mai, asta ca să fiu optimistă", a spus Elena Cristina, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel