Tăriceanu: Schengen-ul ar fi putut fi un obiectiv...

Tăriceanu
Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă seară, la Poiana Braşov, că România ar fi trebuit să aibă şi o 'agendă naţională' pentru perioada cât va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar unul dintre obiectivele cuprinse pe aceasta ar fi putut fi aderarea la spaţiul Schengen.

'Eu mi-aş fi dorit ca România să aibă câteva obiective pe care să le urmărească în viitorul mandat. (...) De exemplu, aderarea la spaţiul Schengen ar fi putut să fie un obiectiv şi aici cred că ar fi fost dezirabil ca să existe o bună colaborare şi comunicare între instituţiile care au un rol important în promovarea agendei României (...), dincolo de tema generală care va fi profitabilă tuturor ţărilor. (...) Eu cred că o negociere (pentru aderarea la spaţiul Schengen - n.r) se poate face. Eu cred că, avându-i pe toţi aici, la Bucureşti, discuţiile cu argumente se pot duce. (...) Eu am observat şi în celelalte preşedinţii, cei care au deţinut preşedinţii au avut şi o agendă, hai să-i spunem naţională, dincolo de agenda europeană, pe care şi-au promovat-o. Şi România ar fi putut să facă acelaşi lucru', a declarat Tăriceanu.

Fără Schengen, din cauza conflictului între puterile statului român 

Acesta a adăugat că, din păcate, 'ruptura instituţională' va împiedica România să se folosească pe deplin de avantajele deţinerii preşedinţiei rotative. 'Am spus că ar fi putut să facă acelaşi lucru, dar aici ar trebui ca între instituţiile care sunt implicate, instituţiile cu rang executiv sau cu funcţie executivă, guvern, preşedinte, să existe o colaborare bună, să colaboreze şi cu Parlamentul (...), care are un rol în derularea acestor demersuri. Dar, la noi, după cum ştiţi, e o ruptură instituţională care se vede şi care, pentru mine, este factorul decisiv în a aprecia că nu putem să ne folosim pe deplin acest atu al deţinerii preşedinţiei rotative', a mai spus preşedintele Senatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel