Tăriceanu, prima reacție după decizia CCR privind alegerile

Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului și copreședinte ALDE, consideră că, prin soluția Curții Constituționale referitoare la alegerile locale, CCR a arătat că acesta nu este un subiect pe care să îl decidă ea, ci factorul politic. Tăriceanu a reamintit, de asemenea, că în 2015, PNL a susţinut alegerile într-un singur tur, pentru că la vremea aceea liberalii erau favorizaţi.

"Decizia de astăzi a Curții trebuie însă pusă într-un alt registru. Ea nu favorizează pe nimeni și nu defavorizează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ține cont de aspectul de constituționalitate, ci este un element de decizie politică, ce revine partidelor și în final Parlamentului, prin sistemul de legiferare. Practic, astăzi Curtea a arătat foarte clar că nu este un subiect pe care să-l decidă ea, ci rămâne ca factorul politic să-l hotărască în continuare", a afirmat miercuri Tăriceanu, citează Agerpres.

Citește și: EXCLUSIV Reacție din PSD, după decizia CCR: Dacă PNL face asta, mai scade 5%

El a subliniat că dezbaterea subiectului referitor la alegerile locale poate fi reluat de viitorul Parlament.

"Putem oricând să discutăm despre sistemele electorale, dar nu cu o lună înainte de alegeri, ci după alegeri, în viitorul Parlament, acest subiect va putea fi redeschis și vom participa la această dezbatere. Trebuie să asigurăm o minimă stabilitate a sistemului electoral, în general a legislației, lucru care pare să fie astăzi scăpat din vedere de unii care doresc modificările făcute pe picior și eventual cu o lună înainte de alegeri", a adăugat copreședintele ALDE.

Tărieanu: Varianta alegerilor într-un singur tur, mai puțin favorabilă pentru partidele mici

Potrivit lui Tăriceanu, pentru partidele mari "este favorizantă varianta alegerilor într-un singur tur", în timp ce pentru cele mici "este mai puțin favorabilă".

"Din această perspectivă aș fi putut spune că ne interesează și ne dorim alegeri în două tururi de scrutin. Numai că anul trecut a fost 'un consens' în care partidele mari, inclusiv PNL, au optat și au obținut cu multă fervoare sistemul de alegeri într-un singur tur pentru că la ora aceea PNL era favorizat. Între timp, PNL a trecut pe locul doi în sondajele de opinie și consideră că sistemul defavorizează și de aceea a pledat pentru revenirea la două tururi de scrutin. O poziție care este caracteristică pentru bâlbâielile pe care PNL le face de o bună bucată de vreme și care au dus la decredibilizarea PNL în ochii electoratului", consideră Tăriceanu.

Curtea Constituțională a României a respins miercuri sesizarea privind unele prevederile din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Citește și: CCR, decizie privind alegerile. Ce spune Bogdan Chirieac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel