Tăriceanu: Politici unitare referitoare la producerea de medicamente şi echipamente medicale

Tăriceanu
Tăriceanu

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni seara că le va propune viitorilor europarlamentari ai partidului să susţină la nivel european mai multe teme privind domeniul sănătăţii, printre acestea fiind şi promovarea unei politici unitare în ce priveşte producerea de medicamente şi echipamente medicale astfel încât să fie reduse costurile şi să nu existe dublu standard pentru diferite ţări din cadrul UE.

"Este vorba de promovarea unei politici unitare în ceea ce priveşte producerea de medicamente şi de echipamente medicale pentru sectorul sănătăţii, în aşa fel încât să reducem costurile şi să nu existe dublu standard, adică medicamente mai bune în anumite ţări, medicamente mai puţin bune, cu efecte terapeutice mai slabe, în ţările noastre. După părerea mea, reducerea costurilor pentru medicamente şi echipamente medicale va fi avantajul cetăţenilor români, dar şi în avantajul cetăţenilor europeni", a spus liderul ALDE, la România Tv.

Tăriceanu a menţionat şi trei propuneri privind sistemul de sănătate în România: promovarea unei politici de reducere a timpului de spitalizare, a unui program de telemedicină şi acordarea unor stimulente fiscale pentru achiziţia de echipamente medicale de înaltă tehnologie. Tăriceanu consideră că o astfel de politică unitară va avantaja atât cetăţenii români, cât şi pe cei europeni.

 

Costuri mai mici dacă bolnavii se recuperează acasă



"Al doilea lucru la care vreau să mă refer este vorba de a promova în România o politică pentru reducerea timpului de spitalizare. La noi există, spre deosebire de alte ţări, un timp de spitalizare foarte mare şi înainte de efectuarea unei operaţii şi postoperatoriu, pentru analize ş.a.m.d. (...). Lucrul acesta trebuie cu precădere urmărit în sectorul public de sănătate, şi foarte mulţi bolnavi ar putea să fie îngrijiţi acasă, într-un cadru de confort familial, în aşa fel încât şi costurile pentru sistemul de sănătate să se reducă, dar şi situaţia lor personală să fie una îmbunătăţită. În al treilea rând, este vorba de promovarea unui program care nu este revoluţionar, dar care funcţionează în foarte multe ţări dezvoltate, programul de telemedicină - adică sunt în ţară spitale în oraşe mici unde nu au nici nivelul de echipamente necesar, poate nici nivelul profesional suficient de ridicat în aşa fel încât să poată pune diagnostice corecte şi atunci sistemul de telemedicină le permite să intre în legătură cu tehnologia modernă, cu clinicile universitare de înalt nivel din România unde sunt şi echipamente de înalt nivel şi personal foarte bine specializat, care pot să pună diagnostice corecte fără să fie nevoie să muţi bolnavul dintr-un orăşel de 15.000 de locuitori până în Capitală sau în capitala regiunii", a mai declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Stimulente pentru achiziția de aparatură ultra-modernă



"Există un efort deja făcut de Guvern pentru dotarea cu echipamente moderne, de înaltă tehnologie a spitalelor, adică computer tomograf, RMN, şi altele (...). Aceste echipamente sunt foarte scumpe, este şi o competiţie aici între sectorul public şi sectorul privat, cred că trebuie să dăm nişte stimulente fiscale pentru achiziţionarea acestei aparaturi (...). Trebuie să dăm aceste condiţii fiscale mai bune în aşa fel încât să poată achiziţiona echipamente moderne, performante, pentru a face două lucruri esenţiale: prevenirea, pentru că în România încă stăm prost pe partea de prevenire şi apoi şi tratamentele, operaţiile ş.a.m.d. De ce pun accent pe aceste lucruri? Pentru că ştiu că (...) problema sănătăţii este o problemă foarte serioasă, este o problemă şi de viitor, cum avem grijă de generaţiile actuale şi de generaţiile viitoare şi sănătatea sigur că trebuie să fie pe primul plan", a subliniat Tăriceanu.

Vezi și: Moarte Răzvan Ciobanu. Tăriceanu: Nu vine nimeni să rezolve această problemă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel