Tăriceanu: Iohannis nu înțelege care este semnificația Zilei naţionale

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat, duminică seară, la România TV, legat de gestul președintelui Klaus Iohannis de a nu invita la parada militară de Ziua Națională a României, de la Arcul de Triumf, anumiţi politiceni.

"Ziua de 1 Decembrie este o zi încărcată de simboluri şi valori naţionale. Este ziua în care noi celebrăm împlinirea idealului naţional de secole - Unirea tuturor românilor în aceeaşi ţară şi sub acelaşi drapel. Acest ideal a fost împlinit după lungi sacrificii - războiul de la 1877 şi primul război mondial. Semnificaţia acestei zile - ziua unităţii românilor. Preşedintele ar trebui să sublinieze acest moment şi acest simbol şi din păcate, în loc să fie factorul de coeziune, de unitate a unei Românii care este măcinată de o bună bucată de vreme în dispute politice, pare să fie mai degrabă prin gestul său, prin atitudinea sa, prin deciziile pe care le ia un factor de dezbinare, de promovare a resentimentelor şi a învrăjbirii. Lucrul acesta nu îl pot accepta (...) pentru că în felul acesta preşedintele ne dovedeşte două lucruri: nici nu înţelege care este semnificaţia Zilei naţionale şi nici nu înţelege care este rolul său politic şi constituţional de preşedinte", a afirmat duminică Tăriceanu, citează Agerpes.

Citește și: Gabriela Firea, scoasă de la un eveniment de Dacian Cioloș

El a spus că românii vor "o Românie unită" şi că "ţara involuează grav de când a venit preşedintele Iohannis".

Tăriceanu: Iohannis vrea Ziua Națională a lui

Călin Popescu Tăriceanu a explicat, totodată, că invitaţiile preşedintelui sunt adresate instituţiilor şi nu persoanelor.

"Înţeleg că după ce preşedintele şi-a făcut Guvernul lui, vrea Parlamentul lui, văd că vrea Ziua naţională a lui. Preşedintele când face invitaţii nu face invitaţii personale ca şi când i-ar invita la sărbătorirea zilei de naştere, acolo poate să invite cunoştinţele, prietenii, rudele (...), aici când face invitaţiile instituţionale el nu invită persoane, în sensul strict al cuvântului. Eu nu mă duc în calitate de persoană particulară acolo, reprezint o instituţie, cât o reprezint. Preşedintele aici face un act care este reprobabil. (...) Sancţiunea cea mai aspră este cea a cetăţenilor, a modului în care se raportează ei la acţiunea preşedintelui. (...) Indiferent că mai avem trei ani până la alegeri, preşedintele nu poate să conteze pe uitarea cetăţenilor sau să îşi permită un astfel de comportament, având în vedere îndepărtatele alegeri prezidenţiale. Lucrurile acestea undeva se adună. Eu cred că românii trebuie priviţi altfel, trebuie priviţi cu respect şi aceasta este o lipsă de respect până la urmă faţă de români şi faţă de România", a mai spus Tăriceanu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel