Tăriceanu: În UE, România este țara cu ”Să trăiți, executăm!”

Călin Popescu Tăriceanu reproșează guvernului și președintelui situația României, după Consiliul European care a făcut concesii pentru Marea Britanie. ”Eu văd că din ce în ce mai mult, România este în poziția unei țări în care tot ce se hotărăște de o majoritate la nivelul UE spune: Da să trăiți, executăm!”, a spus Tăriceanu la conferința de presă a co-președinților ALDE.

”În momentul de față, un lucru prost este că prin concesiile pe care Consiliul European le-a făcut, o serie de țări europene sunt net dezavantajate în ceea ce înseamnă politicile sociale. Deci, principiul tratamentului nediferențiat al membrilor Uniunii Europene este înlăturat, sunt acordate derogări Marii Britanii și anumite țări din Europa, printre care și România, sunt trecute într-o categorie a doua, de țări care nu pot să beneficieze de avantajele sociale pentru cei care locuiesc în Marea Britanie și nu sunt imigranți, sunt cetățeni ai Uniunii Europene. (…) Cred că de multe ori o dezbatere politică serioasă pe subiecte care afectează interesul național al României ar fi fost necesară. Nu a fost o consultare a Parlamentului în România, în legătură cu această problemă, care să definească un punct de vedere de reprezentare al României, nu știm cine a avut mandat să negocieze în acest sens, pentru că nu cunosc ca Parlamentul României să fi dat mandat specific pe această problemă, ca România să facă concesiile de care vorbeam. Cred că e un lucru foarte grav pe care trebuie să îl semnalăm, pentru că, totuși, interesul național și interesul cetățenilor români trebuie să fie corect promovat și apărat, și în cazul acesta, din păcate, ca să nu fac o critică directă spun numai atâta, că nu a existat o dezbatere publică și cred că e un lucru foarte serios și în același timp foarte grav. Un deficit de democrație evident, pe care actuala Putere, actualul Guvern, actualul președinte trebuie să îl sesizeze (…)

Eu văd că din ce în ce mai mult, România este în poziția unei țări în care tot ce se hotărăște de o majoritate la nivelul UE spune: Da să trăiți, executăm! În general, la negocierile de  la UE am participat cât am fost prim-ministru. Negocierile acestea lasă loc ca toate părțile să obțină câte ceva. Faci și concesii, dar obții câte ceva în contrapartidă. Noi nu am obținut nimic. Deci s-a dat o derogare Marii Britanii de a nu plăti anumite contribuții de asigurări sociale pentru o parte din țările membre ale UE. Dar cetățeni europeni sunt și românii. Și nu există la nivelul tratatelor o distincție făcută. Din acest punct de vedere vă spun încă ceva: păstrarea MCV-ului transformă România într-o țară de rangul doi. Și înțelegerea cu Marea Britanie, la fel. Pune România într-o altă categorie, de țări de rangul doi”, a declarat Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel