Tăriceanu, discurs la Roma în fața Uniunii Europene

Importanța "crucială" a egalității depline a statelor membre UE a fost evidențiată de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în discursul susținut, la Roma, la Conferința extraordinară a șefilor Parlamentelor țărilor Uniunii.

Călin Popescu Tăriceanu a participat, la invitația omologului său italian, Pietro Graso, și a președintelui Camerei Deputaților, Laura Boldrini, joi și vineri, la conferința de la Roma, care a marcat cea de-a 60-a aniversare a semnării Tratatelor fondatoare ale Comunității Europene.

În cadrul dezbaterilor, Tăriceanu a subliniat importanța crucială a egalității depline a statelor membre, cu implicarea necondiționată a tuturor actorilor în procesul decizional în vederea reapropierii cetățenilor de valorile europene.

"Cu toate că extinderea Europei este un fapt împlinit pentru o serie de țări, printre care și a mea, rezultatul nu corespunde cu exactitate așteptărilor. Astfel, o serie de aspecte precum refuzul de integrare în Spațiul Schengen sau impunerea unui mecanism de cooperare și verificare în domeniul justiției par să pună sub semnul întrebării în mod unilateral vocația europeană a României. Astfel, ne confruntăm deja cu experiența unei Uniuni cu mai multe viteze sau cel puțin cu mai multe clase. La acest nivel cred că trebuie să ne raportăm la gândirea părinților fondatori pe care îi celebrăm astăzi. Într-adevăr, Robert Schumann, Alcide De Gasperi și Konrad Adenauer au ales să pună bazele unei comunități. Ei au conceput comunități cu scopuri diferite, conduse însă în același mod, prin deliberare, consens și partajare a responsabilităților, ca alternativă la mecanica rece a totalitarismului birocratic și a tiraniei incontrolabile a majorității", a afirmat Tăriceanu,conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel