EXCLUSIV  Tăriceanu declară că nu a făcut „cadou 20% din acțiunile Petrom către Fondul Proprietatea”

Sursa foto: Facebook Călin Popescu Tăriceanu
Sursa foto: Facebook Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a realizat un comentariu pentru redacția DC News, în care a explicat legătura dintre deciziile lui din perioada în care era premier și vânzarea de către Fondul Proprietatea a 20% din acțiunile Petrom.

„Astăzi l-am ascultat pe domnul Bogdan Chirieac la emisiunea pe care o realizează la DC News - Miercurea Neagră - și ca urmare a afirmației pe care domnia sa a făcut-o, potrivit căreia eu, în calitate de premier al României, am făcut cadou 20% din acțiunile Petrom către Fondul Proprietatea, aș dori să fac următoarele precizări. Într-adevăr, Fondul Proprietatea este o instituție pe care am înființat-o prin lege și care a avut menirea să despăgubească românii care și-au văzut proprietățile confiscate de regimul comunist și care nu au mai putut să fie restituite în natură. Deci Fondul Proprietatea a urmărit despăgubirea românilor abuzați, în domeniul proprietăților pe care le dețineau, de către regimul comunist și sigur că unii și-au primit proprietățile înapoi, dar cei care n-au putut să primească proprietățile în natură au trebuit despăgubiți cumva. Deci acesta a fost motivul înființării Fondului Proprietatea.

Între timp, parte din cei care au primit acțiuni la Fondul Proprietatea, mă refer la românii îndreptățiți, au avut nevoie de bani și și-au vândut acțiunile prin bursă. Pe piața liberă poate să cumpere oricine acele acțiuni - fonduri de investiții, alți investitori privați și așa mai departe. Astăzi, în Fondul Proprietatea sunt o serie de acționari, printre care încă sunt foarte mulți români. Eu n-am făcut niciun cadou. Am îndeplinit o obligație fundamentală, potrivit prevederilor constituționale care consideră că proprietatea este garantată și (n.r. românilor vizați) li s-a refăcut dreptul la proprietate în această formă.

Ce vrea să facă Fondul Proprietatea prin acționarii majoritari asta nu pot să spun, nu este o instituție care să mai depindă de statul român. Mi-aș fi dorit foarte mult ca, încă de la constituirea Fondului Proprietatea, acesta să se transforme și într-un fond de investiții românesc, care să sprijine economia românească - serviciile industriale, bancare, și așa mai departe. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza și nici ulterior cei care au fost la guvernare nu au avut această viziune de a folosi Fondul Proprietatea ca pe un vehicul similar unui fond de investiții, cu toate că acest lucru se putea face”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României între 2004 și 2008.

Emisiunea „Miercurea Neagră” poate fi urmărită aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel