Tăriceanu bate tobele suspendării. Ce i se pregătește lui Băsescu

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, crede că Traian Băsescu ar trebui suspendat dacă CCR va constata că președintele a încălcat Constituția când s-a implicat fățiș în campania electorală în favoarea Partidului Mișcarea Populară. De altfel, fostul premier se consultă cu specialiști în vederea depunerii unei sesizări la Curtea Constituțională pe numele lui Băsescu.

"Constituția nu prevede nimic pentru momentul în care președintele stă singur în cabina de vot. Dar, în rest, statutul de președinte îl obligă, nu la o reținere față de partidele politice, ci la o atitudine absolut neutră pentru că astfel își încalcă esența mandatului de președinte al țării. Nu este președintele Mișcării Populare, ci al românilor", a declarat Tăriceanu, luni după-amiază, la România Tv.

Precedentele stabilite de Băsescu de la preluarea mandatului arată că nimic nu-l poate opri pe acesta să facă ce vrea, arată Tăriceanu, care spune că președintele "speculează într-o manieră nedemnă lacunele legii".

Călin Popescu Tăriceanu crede că Traian Băsescu face campanie pentru PMP pentru că președintele "consideră că nu mai există sancțiune pe acest final de mandat și atunci sigur că își permite să facă orice".

Șeful Senatului a vorbit despre o măsură vehiculată de mai multă vreme în rândurile social-democraților, anume o suspendare simbolică a lui Băsescu, în ultima zi de mandat.

Citește și: Președintele Cehiei, Vaclav Klaus, judecat de CC pentru Înaltă Trădare


"Există țări în care sancțiunile s-au aplicat în ultima zi de mandat a președintelui", a spus Tăriceanu, dând ca exemplu Cehia. "Probabil că dl Băsescu consideră că tumultul vieții politice din această perioadă este atât de mare încât va scăpa nepedepsit".

"Am cerut o consultație unor specialiști în drept constituțional, să vedem dacă putem să încadrăm cumva în textele de lege existente și dacă există acest suport juridc să facem o sesizare la CCR", a spus fostul președinte al PNL.

Tăriceanu a arătat că o nouă suspendare poate părea un exces, "dar dacă Curtea constată (încălcarea Legii Fundamentale - n.r) nici nu putem să închidem ochii și să spunem lăsați-l că e pe final de mandat".

"Chiar dacă nu sunt un partizan al suspendării sau demiterii președintelui, eu zic că în astfel de situații trebuie să se aplice legea", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel