Tajani, la Bucureşti: Ne dorim ca prima preşedinţie a României la Consiliul UE să fie un succes

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat miercuri că se doreşte ca preşedinţia română la Consiliul UE de anul viitor să fie un succes nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană. 

Oficialul PE, împreună cu o delegaţie de la Bruxelles, a participat, la Palatul Victoria, la reuniunea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European cu Guvernul României, organizată în perspectiva preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie 2019. "E o primă întâlnire pe care o avem pentru a pregăti preşedinţia română şi, aşa cum a spus şi doamna prim-ministru, ne dorim ca această primă preşedinţie să fie un succes, o reuşită, nu doar pentru ţara dumneavoastră, ci pentru întreaga Uniune Europeană", a spus Antonio Tajani, la finalul reuniunii. 

Preşedintele PE a subliniat că în cadrul discuţiilor a fost reliefat faptul că sunt foarte multe dosare la nivelul UE care trebuie soluţionate. 

"Am discutat despre Brexit, am discutat despre priorităţile Parlamentului European, priorităţi care trebuie luate în considerare şi să fie menţionate în acest acord. E vorba despre drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie, 3,6 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, de asemenea, sunt importante drepturile cetăţenilor britanici de pe teritoriul UE. Trebuie menţinute, de asemenea, angajamentele luate de Marea Britanie pentru Cadrul financiar 2013 - 2020 şi un al treilea punct - frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză. Trebuie garantată pacea, trebuie garantată respectarea acordului din Vinerea Mare, binecunoscutul acord, însă această frontieră trebuie să fie flexibilă. (...) Trebuie evitată intrarea unor produse care să facă o concurenţă neloială agriculturii şi industriei noastre agroalimentare. (...) Cu toţii avem încredere în negociatorul Barnier şi sperăm să se ajungă la un acord pozitiv. Parlamentul European va trebui să aibă ultimul cuvânt de spus, însă vom colabora strâns cu preşedinţia română şi cu Comisia Europeană pentru a putea proteja interesele cetăţenilor europeni", a spus Tajani. 

Preşedintele PE a adăugat că un alt subiect abordat în cadrul reuniunii a fost cel legat de migraţie şi în acest caz a primit asigurări de sprijin din partea prim-ministrului român. 

"Am solicitat colaborarea Guvernului român pentru a obţine o soluţie pozitivă - e vorba de migraţie şi mai ales de pachetul cu cele şapte propuneri, care conţine şi reformarea regulilor de la Dublin. După cum ştiţi, Parlamentul a adoptat un text legislativ. Acum ne dorim ca şi Consiliul, la rândul său, să poată accepta propunerile noastre, chiar dacă va fi vorba eventual de un compromis, însă pentru a obţine acest lucru avem nevoie de o acţiune hotărâtă şi determinată din partea Guvernului român. În timpul reuniunii, astăzi, am primit asigurări că Guvernul de la Bucureşti se va implica din răsputeri pentru a soluţiona această chestiune şi ţin să-i mulţumesc doamnei prim-ministru", a menţionat Tajani. 

Legat de migraţie, a adăugat el, Parlamentul European îşi doreşte realizarea unor investiţii în Africa pentru a deveni un continent stabil. 

"Prin intermediul unei strategii pe care noi am numit-o 'Planul Marshall pentru Africa', însă e clar că nu doar migraţie e o sursă de îngrijorare - ne gândim la securitatea frontierelor noastre externe, ne gândim la combaterea terorismului, deci e important ca Africa să devină un continent stabil", a spus el. 

Şeful PE a menţionat că o altă temă abordată a fost cea legată de Cadrul financiar multianual 2021 - 2027. 

"Am primit garanţii din partea Guvernului român în ceea ce priveşte eforturile de a găsi cel puţin un acord în ceea ce priveşte Cadrul financiar general. Noi insistăm ca statele membre să nu amâne acest dosar, după alegerile europene, deoarece este corect ca cetăţenii să ştie ce intenţii are Uniunea Europeană pentru viitor. Deci noi ne dorim să apropiem din ce în ce mai mult cetăţenii de instituţiile europene. Ştiţi că există această problemă. Foarte mulţi cetăţeni se simt îndepărtaţi de instituţiile europene şi de aceea e nevoie de nişte soluţii concrete în această privinţă", a precizat Antonio Tajani. 

Preşedintele PE s-a declarat de acord cu afirmaţiile premierului Dăncilă în legătură cu Politica Agricolă Comună şi cu fondurile de coeziune. 

"În Parlamentul European există o rezistenţă foarte mare împotriva propunerilor făcute de Comisia Europeană cu privire la Politica Agricolă Comună şi s-ar putea ca aceste propuneri să fie respinse până la urmă de Parlamentul European. Vom vedea ce se va întâmpla, însă avem mari reţineri în ceea ce priveşte conţinutul. Parlamentul nu-şi doreşte să se reducă fondurile la Politica Agricolă Comună şi la fel apărăm şi politica de coeziune a UE. Bineînţeles va trebui să colaborăm foarte intens cu Preşedinţia română pentru a obţine rezultate pozitive. Noi ne dorim să existe resurse proprii pentru bugetul european, vrem ca bugetul să crească de la 1,1 la 1,3 din PIB-ul comunitar şi vrem să o facem fără să cerem bani în plus statelor membre. De exemplu, noi suntem pentru instituirea unei taxe asupra activităţii giganţilor internetului", a arătat Tajani. 

Potrivit acestuia, discuţiile s-au referit şi la securitatea externă a UE şi în ceea ce priveşte "respectarea regulilor cu privire la statul de drept, şi în ceea ce priveşte apărarea valorilor fundamentale ale UE, dar şi la drepturile omului". 

"Acestea trebuie respectate în toate ţările europene şi, de asemenea, am spus că trebuie întreprinse acţiuni pentru a le apăra în alte părţi. Mă gândesc la Venezuela, la Nicaragua, mă gândesc la alte regiuni, unde, din păcate, libertatea presei, de pildă, este limitată. În următoarele luni, Uniunea Europeană îşi va face auzit glasul în această privinţă", a adăugat Tajani. 

Concluzionând, preşedintele PE a spus că această primă reuniune de la Bucureşti a fost una pozitivă, mai ales că "Guvernul român şi-a luat angajamentul să sprijine anumite iniţiative ale Parlamentului European". 

"Mă gândesc la Acordul de la Dublin, mă gândesc, de asemenea, la găsirea unui acord politic cu privire la buget. Deci, e un semnal de mare disponibilitate pe care ni-l transmite Guvernul României. Suntem pregătiţi să colaborăm cu următoarea preşedinţie, pe 9 mai vom fi la Summitul de la Sibiu, când vom avea ocazia, deci, de a lansa şi un mesaj puternic faţă de alegători, deoarece noi ne dorim ca participarea la alegerile europene să fie cât mai ridicată", a conchis Antonio Tajani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel